Bacaklardaki kirli kanı temizlemek üzere akciğere taşıyan yüzeysel toplardamardaki rahatsızlık olan varis bacak bacak üzerine atan kadınlarda daha fazla görülebiliyor.
Bacaklardaki kirli kanının çeşitli faktörlerin yardımı ile pompalanıp akciğere gönderildiği kaydeden Radyodiagnostik Uzmanı Dr. Ali Rıza Necefzade, kirli kanın yer çekimi ile tekrar geri dönmesine bacak toplardamarlarındaki kapakçıkların engel olduğunu dile getiren Necefzade, söz konusu kapakçıkların da çeşitli kalıtımsal ve diğer faktörler sonucu işlevini yapamaz hale gelmesi halinde; akciğere gönderilen kanın, yer çekimi etkisi ile geri kaçıp, bacak toplardamarında birikerek özellikle kendini hissettiren 'varis' adı verilen rahatsızlığı ortaya çıkarttığını belirtti.
Her 4 kadından birinde de söz konusu şikayetlerin görüldüğünü kaydeden Necefzade, bacakların sağlıklı kalması için mümkün olduğu kadar çok hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
Özellikle bacak kaslarının tatilde, uzun yolculuklar sırasında arabadan inerek yürüyüş yapılması, mümkünse günde en az 30 dakika bacakları yukarı doğru uzatılarak, bacakların yatakta da yüksek tutulması tavsiyesinde bulundu.
Ayrıca uzun süre bacak bakan üstüne atarak oturmanın da bu hastalığa yol açabilecek bir duruş olduğunu belirtti.
hürhaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |