Bakan Güler, Türkiye Petrol Jeologları Derneğinin (TPJD) 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle TPAO lokali bahçesinde düzenlenen resepsiyona katıldı.
Güler, toplantıda yaptığı konuşmada, jeologların mesleki önemine değinerek, uzun zamandır zor şartlarda olan ve meslek dışında çalışmak zorunda kalan jeologlara başlatılan çalışmalarla tekrar mesleğine dönme imkanı sağlandığını söyledi.
Başta kömür ve diğer madenler, ile petrol ve doğal gaz olmak üzere yoğun faaliyetler zinciri başlattıklarını anlatan Güler bunun neticesinde jeologluğun yine aranan bir meslek olmaya başladığını kaydetti.
-TPAO DEPLASMANA ÇIKTI-
1861 yılından beri en uzun süren ve en dik artışını yaşayan petrol fiyatlarının, sektörü daha da cazip hale getirdiğini belirten Güler, kendilerinin de bu kapsamda arama çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.
TPAO'nun yıllık arama bütçesinin de 8 kat artırılarak 1 milyar dolara ulaştığını ve içeride ve dışarıda kara ile denizleri sondajlarla ''didik didik'' aramaya başladığını anlatan Güler, şunları kaydetti:
''Bu bizim için çok memnuniyet verici. Ayrıca ülkemizde daha önce başlatılan faaliyetlerin dışında da Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Şahdeniz projelerine paralel olarak ve Irak başta olmak üzere komşularımıza da yayılarak çalışmalar yapılıyor. TPAO, İnşallah İran ve Iraktaki çalışmalarla Venezuela,Meksika, Ekvator gibi Güney Amerikan ülkelerindeki çalışmalarıyla geniş bir alana yayılacak. TPAO, futbolda deplasmana çıkmış oldu. Burada Türk mühendislerinin jeologlarının kalitesini, bilgisini de söz konusu ülkelere taşıyarak hem o ülkelere, hem kendi ülkemize önemli katkılar sağlamak üzere ciddi adımlar attı.''
-YOL GÖSTERİCİ KUTUP YILDIZI-
Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığını gidermenin en büyük arzuları ve hedefleri olduğunu vurgulayan Güler, ''Biz, şimdi arama bütçesinde olduğu gibi yatırım bütçesinde de hiç bir şey den çekinmeden TPAO'yu dünya şirketleri arasında alt kuruluşu TPIC ile birlikte bir kutup yıldızı haline getirmeye çalışıyoruz'' dedi.
Amaçlarının petrol doğal gazın yanı sıra kömür ile maden bulmak ve gaz hidratlarını kullanılır hale getirmek olduğunu anlatan Güler, bunu yaparken de diğer maden ve endüstriyel minerallere yeni sahalar, yeni sayfalar açmayı hedeflediklerini kaydetti.
-DERNEK BAŞKANI BAHTİYAR-
Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD)Başkanı İsmail Bahtiyar da çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin ithal enerjiye olan ihtiyacı ve bu ihtiyacın büyük oranda petrol ve doğal gaz ile karşılandığını belirten Bahtiyar, hidrokarbon aramacılığında çok önemli konumda bulunan petrol jeologluğu mesleğinin örgütlenmesinde derneğin misyonunun çok önemli olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından TPJD Başkanı Bahtiyar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e bir plaket verirken, Bakan Güler de mesleğinde 30 yılını doldurmuş üyelerin plaketlerini takdim etti.
Havai fişek gösterisinin de yapıldığı resepsiyonda Bakan Güler, derneğin başkanı ile 50. yıl pastasını kesti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...