Cumhurbaşkanlığı’nda onaylanmayı bekleyen yeni sosyal güvenlik yasası, kadın çalışanları sadece 2 çocuk yapmaları halinde destekliyor. Üçüncü çocuğu yapan kadın daha uzun süre prim ödeyip daha geç yaşta emekli olmak zorunda kalacak.
ASKERLİK GİBİ BORÇLANMA HAKKI
Sosyal güvenlik yasasında yapılan yeni düzenlemeyle, kadın çalışanlara da, tıpkı erkek sigortalıların askerlik borçlanmasında olduğu gibi “borçlanma” hakkı getirildi. Buna göre, kadın çalışanlar yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, doğum ve analık izinlerinde geçirdikleri süreyi daha sonra borçlanarak sigortalılık sürelerine ekleyebilecekler. Bu sayede, kadın çalışanlar prim ödeme şartını daha kolay yerine getirecekleri için, normalden 4 yıl erken emekli olabilecekler.
ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA YOK
Ancak, doğum ve analık izinlerinin borçlanılmasında ilginç bir sınırlama getirildi. Buna göre, söz konusu izinlerin (doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası) borçlanılması, çalışılmayan süreler için en fazla ìiki defaî ile sınırlı olmak üzere en fazla 4 yıl için yapılabilecek. Anne çalışanlar, yasadaki “iki defa” ibaresi nedeniyle, kendilerine sağlanan haktan en fazla iki hamilelik dönemi için yararlanabilecek. Üçüncü kez hamile olan anneler ise bu süreyi borçlanamayacakları için üçüncü hamilelik döneminde geçirdikleri izinli süre için fazladan çalışmak zorunda kalacaklar.
VEKİL ÖNERGESİYLE
Üçüncü çocuğu yapacak çalışan annelere getirilen bu kısıtlayıcı hüküm, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında verilen bir önergeyle sosyal güvenlik yasasına dahil edildi. AK Partili milletvekilleri, erkeklerin askerlik hizmetlerini borçlanabildiklerini, buna karşılık kadın çalışanların doğum ve analık izinlerinde geçen süreyi borçlanma hakkı olmadığını, bunun da eşitsizliğe yol açtığını ifade ederek bir önerge verdiler. Ancak, çalışan anneleri direkt ilgilendiren önergede, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın büyük hassasiyet gösterdiği ve her fırsatta ifade ettiği “her kadın en az üç çocuk yapmalı” sözü dikkate alınmadı. Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratlarının teknik destek verdiği önerge genel kurulda oylanarak kabul edildi.
CEVABINI BiLEMiYORUZ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, hakkın neden iki çocukla sınırlandırıldığı ve Başbakan Erdoğan’ın hassasiyetinin niçin dikkate alınmadığı yönündeki sorumuza, teknisyen olmaları nedeniyle cevabını bilemediklerini ifade ederken, “Burada kadın çalışanlara, ödemeleri gereken prim gün sayısının yüzde 20’si oranında bir borçlanma hakkı getiriliyor. 20 yıl çalışan bir kadına 24 yıl çalışmış gibi sistemden yararlanabilecek” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...