Televizyonların en eski yarışma programı borsada oynandı. Birbirinden bağımsız dört ayrı şirkette gerçekleştirilen işlemlerle ilgili, bir kişi, bir kurum, bir halka arz yöntemi dikkat çekti
Halka arzlar, İstanbul Borsası gibi gelişmekte olan hisse senedi piyasaları için büyük önem taşıyor. Bir piyasadaki halka açık şirket sayısının fazlalığı ve büyüklüğü, o piyasanın derinleşmesi yönünde önemli işaretler verebiliyor. İMKB'de halka açılmalar yaşanırken, kimi zaman istenmeyen vakalar da görülüyor. Bu vakaların başında ise, patron-oyuncu anlaşmaları, spekülatöre iskontolu hisse satışları, hisse satışı karşılığında ödenilen yüksek miktarlı komisyonlar, basın ilişkileri vs. bulunuyor. Hal böyle olunca da olan her zamanki gibi, halka arza katılıp şirkete güvenerek 'iskontosuz' biçimde hisse satın alan yatırımcıya oluyor.
ORTAK BİR NOKTA VAR
Gersan Elektrik, Plastkart, Anel Telekom ve Silverline gibi borsa şirketlerinin halka arz çalışmalarına bakıldığında, anılan bu 4 şirketin, halka arz yönteminin de aynı olması önemli bir ayrıntı olarak değerlendiriliyor. Hatırlanacağı üzere, borsamızda son 5 yılda doğrudan halka arzların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu elin 4 parmağını da bu 4 şirket oluştururken, halka arz çalışmalarını aynı aracı kurumun olması ve söz konusu aracı kurum patronunun halka arz tarihlerinde İMKB Yönetim Kurulu'ndu bulunması da ayrıca dikkat çekti. Halka arzın ardından 3 şirketin hisseleri de hızlı bir yükselişin ardından çöküş yaşadı ve halk arz fiyatının altına geriledi. Bu şirketlerden sadece Silverline'da, halka arzdan sonra direk çöküş yaşandı.
KÜÇÜK ŞİRKET DAHA DEĞERLİ
Silverline'ı diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı da halka arz tarihinden bir ay sonra, şirketin yüksek bir bedelle hisse satın almasıydı. 12 Haziran 2006 tarihinde halka arz edilen Silverline, bu tarihten tam bir ay sonra yani 14 Temmuz 2006'da, Gümüş-Mak A.Ş. adlı bir şirketin yüzde 86 çoğunluk hissesini 7,90 YTL hisse değeri üzerinden tam 2,717 trilyon nakit bedelle satın aldı. Yani 2,50 YTL fiyatla halka arzedilen büyük şirket, halka arzdan kısa süre sonra küçük şirketin hisselerine 7,90 YTL ödedi. Bu satışla ilgili olarak İMKB'nin ek açıklama istemesi üzerine yapılan bilgilendirmede, hisselerin satın alındığı kişi olan İbrahim Aygül ile Silverline'ın ortakları İbrahim Atay ve yönetim kurulu üyesi Mehmet İlhan Atay'ın akraba olduğu belirtildi. Bu satış haberinin ardından kulislerde, daha önce halka arz için anlaşılan aracılara ödenecek paranın bu hisse satışı ile finanse edildiği iddia edildi. İddialarla ilgili SPK ve Masak'ın herhangi bir çalışması olup olmadığı ise öğrenilemedi.
AYNI İSME CEZA
2 Haziran 2008 tarihli SPK bülteninde özetle şu bilgilere yer verilmişti; 'Plastikkart hisse senedinde 15.02.2005-25.03.2005 döneminde meydana gelen fiyat ve miktar hareketlerinin incelenmesi sonucunda; Plastikkart hisse senedindeki işlemler nedeniyle 4 kişiye yasak getirildi' Öte yandan, oyuncu kanadına bakıldığında, SPK'nın Plastkart ve Gersan işlemleri ile ilgili vermiş olduğu işlem cezalarında da ortak bir ismin olması ve SPK cezasının açıklandığı tarihlerde Silverline hisselerinde yaşanan sert çöküş gözlerden kaçmadı.
SİLVERLİNE ÇÖKTÜ, ANEL DURUYOR
Ceza haberinin açıklandığı günlerde 3,30'lu fiyatlarda bulunan Silverline hisseleri, bu tarihten sonra sert biçimde değer yitirdi. 0,65'li fiyatlara kadar gerileyen hisseler 29 Mayıs'tan bugüne yaklaşık olarak 4,5 kat (yüzde 78) düştü. Yani anılan şirkete yatırım yapan yatırımcının 100 YTL'si, büyük çöküş sonrası 22 YTL'ye indi. Diğer 3 hissede de ciddi düşüşler görüldü. Fakat hiçbirindeki düşüş Silverline gibi acı verici değildi. Anel Telekom ile Plaskart aynı grubun iki farklı şirketi olmasına karşılık Gersan elektrik ve Silverline birbirinden tamamen bağımsız ayrı şehirlerde faaliyet gösteren iki şirket. Fakat Plastkart hisselerinde yaşanan suç duyurusunun ardından Silverline hisselerindeki sert düşüş, aslında bir ilişkinin bulunduğu şeklinde yorumlanıyor. Hisselerdeki sert fiyat hareketlerinin temelinde, şirketler arasında organik olarak ilişki olmasa bile borsa oyunları açısından bir birlikteliğin bulunduğu iddia ediliyor.
İşte ortaya çıkan tablo:
Dört şirket de aynı aracı kurum tarafından halka arz edildi
Halka arzlarda aynı yöntem kullanıldı
2'si ile ilgili SPK tarafından getirilen işlem yasağı diğerlerini de etkiledi.
Halka arzın ardından (Silverline hariç) sert şekilde yükseliş yaşandı.
İstisnasız hepsinde ciddi yatırımcı zararları oluştu.
Spekülatif hareketler bunlar
Yenişafak'a konuşan Eti Menkul Araştırma Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen, “Silverline son iki ayda çok büyük değer yitirdi. Burada başka birşey aramak lazım' derken, Başkent Menkul Değerler Müşteri Temsilcisi Veli Cengiz, kısa sürede bu kadar sert düşmesinin ardında spekülatif bir hareket olabileceğini söyledi.
İBRAHİM KAHVECİ'NİN YORUMU
Ancak bu kadar tesadüf olur
Bazı şeyler tesadüf olur. Mesela yolda giderken aniden lastiğiniz patlar, tesadüftür. Yola taş düşebilir, tesadüftür. Paranız birden artar; bindiğiniz araçlar Lincoln olur tesadüftür. Ama o tesadüf zamanlarında sizin ne yaptığınız neden önemli bulunmaz bu da tesadüftür.
İMKB'de de bazı tesadüfler yaşanır. Ama tesadüflerin çoğu normal yatırımcının bilmeyeceği bir ağ içerisinde örülür. Mesela mutlu bir örnek verelim. Mutlu şirketimizin hisseleri aylarca borsa endeksinin tersine yükseliş yaşıyor. O dönemde söylentiler had safhada; büyük bir bedelsiz olayı varmış, arsa satılacakmış vs. Şirketten gelen açıklamalarda “özel durum yok” denilirken aylar sonra borsanın en büyük bedelsiz oranlarından biri açıklanıyor. Sakın ha şaşırmayın bu mutlu işler tesadüf olarak yaşanmıştır.
İMKB'de dört şirket halka arz ediliyor. Aynı basın danışmanlığı, aynı aracı kurum, İMKB'de yönetimde bulunmak aynı, oyunlar biri hariç benzeşiyor, işlemlere dayalı suç duyurularında ortak isimler oluşuyor ama bunlar bir bütün olarak ele alınamıyor-alınmıyor. Odak bir nokta var: Kim nasıl işlem yapmış? Hâlâ işlem odağı, hâlâ basit döngülü eski tarz bir inceleme metodu. Neden kapsam genişletilmez ki. Bu işlerde adı geçenlerin dokuz ceddine bir mali soruşturma açılsın, mali imkânların nereden, nasıl, ne gibi yolarla elde edildiği “ÇETE” kapsamında incelensin bakalım neler çıkar neler.
Dünyada soygunlar artık beyaz yakalı, kravatlı ve mali oyunlarla yapılıyor. Adi soygunlardan kat be kat fazlası borsada dönüyor. Ama bizde bu tür oyunların büyük kısmı tesadüfî olarak bulunabiliyor. Bugün Yeni Şafak'ta bir başka borsa tesadüfîliğine rastlayacaksınız. Bir şirkette suç duyurusu ile bir başka şirketin hisselerinde çöküş yaşatıyor. Ama ne ilginç ki her ikisi de aynı kurum ve aynı yöntemlerle halka arz edilmiş.
Bunlar tesadüfî şeylerdir.
(Yeni Şafak)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...