Parlamentonun Ekonomi Komisyonu Başkanı Martin Dimitrov, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), eski Kral Simeon Sakskoburgotski'nin Ulusal Özgürlük ve Yükseliş Hareketi (NDSV) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS-HÖH) üçlü koalisyon hükümetinin miras olarak bıraktığı bütçenin durumunun "son derece kötü" olduğunu söyledi.
Yıl sonuna dek 3 milyar Leva'ya (1,5 milyar Avro) ulaşması beklenen bütçe açığı nedeniyle devlet bütçesinin gözden geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Dimitrov, "Devlet idaresinde reform yapılması ve kriz karşıtı programı belirlenmesi şarttır" dedi.
BÜYÜK YOLSUZLUKLAR
Eski hükümetin yolsuzluklarını araştıran Boyko Borisov hükümeti, ilk girişimini Bölgesel Geliştirme ve İskan Bakanlığında yaptı. Bakanlıkta tespit edilen bazı yolsuzluk olayları için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bölgesel Geliştirme ve İskan Bakanı Rosen Plevneliev, eski bakan Asen Gagauzov'un bakanlığı iflasın eşiğine getirdiğini ileri sürdü.
Gagauzov döneminde herhangi bir bütçe kaynağı olmadan Bakanlığın 300 milyon Leva tutarında çeşitli sipariş ve sözleşmelere imza attığını belirten Plevneliev, eski hükümetin son günlerinde bakanlık binasında 40 milyon Leva'lık bir onarım başlatıldığını kaydederek, "Bu hesaba göre metre kare bazındaki onarım bedeli 1880 Avro'ya çıkıyor. Bulgaristan'da böyle bir lüks olamaz" diye konuştu.
SOSYAL HARCAMALAR
Sofya Şehir Savcı Yardımcısı Borislav Cambazov, BSP'li eski Çalışma ve Sosyal Bakanı Emiliya Maslarova'nın da Eski Zağara kentinde bakanlığın yan hizmetlerinin yapıldığı bir binada giriştiği pahalı bir onarımın yolsuzluk şüphesiyle soruşturulduğunu bildirdi.
İlk belirlemelere göre, Maslarova'nın eşine dolaylı olarak bağlı olduğu gösterilen bir inşaat şirketine yaptırılan onarım çalışmalarının bedeli 10 milyon Avro'ya ulaştı. Metre kare bazında onarım bedelinin 1350 Avro olduğu açıklandı. Yeni Çalışma ve Sosyal Bakanı Totü Mladenov, eski bakan Maslarova'nın bu binada çalışan personelin kapılarındaki bakır tabelalar için 37 bin Leva (17 bin 500 Avro)
İKİ "AİRBUS A319" UÇAĞIN ALIMI İPTAL EDİLDİ
Eski hükümetin çalışmalarını gözden geçiren Boyko Borisov hükümetinin tasarruf amaçlı aldığı ilk kararlarından biri de, Haziran ayında satın alınan iki Airbus A319 uçağının iadesi oldu.
Ulaştırma Bakanı Aleksandar Tzvetkov, bu kriz ortamında 109 milyon dolarlık uçak almanın mantıksız olduğunu söyledi. Uçakların alımı için şimdiye kadar 14 milyon Leva para ödendiğini açıklayan Tzvetkov, "Hesaplı olmayan bu alışverişin durumu ile artık savcılık ilgilenmektedir" dedi.
Tzvetkov'a göre bundan sonra Bulgar bakanları tarifeli uçak seferleri ile yolculuk yapacak. Tzvetkov, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un geçen yıl yaptığı Meksika ziyareti sırasında tekerleği arızalanması üzerine basın tarafından "Topal Tu" olarak adlandırılan Rus yapımı "Tu 154" tip eski uçağın da satılacağını açıkladı.
PARLAMENTODAKİ YOLSUZLUKLAR
Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva, 14 Temmuzda oluşturulan yeni parlamentonun bütçesinin eski yönetim tarafından çeşitli şüpheli işlemlerle hortumlandığını ileri sürdü.
Tzaçeva, düzenlediği basın toplantısında, eski Parlamento Başkanı Georgi Pirinski'nin maksimum bedeli 45 milyon Avro olan iki asansör için 150 bin Avro para ödettiğini bildirdi. Tzaçeva, gereği ve bedeli şüpheli olan milletvekillerin konutlarına yaptırılan 400 bin Avro değerindeki onarım çalışmalarının da savcılık tarafından araştırıldığını kaydetti.
Bu arada, milletvekillerin makam araçlarından sorumlu parlamento garajının müdürü Petar Enev'in işten çıkarılarak emekliliğe ayrıldığı açıklandı. Parlamento şoförlerinin iş seyahatleri için ayrılan 400 bin Leva'lık bütçesinin 330 Leva'lık payının Haziran sonuna kadar harcandığı açıklandı.
Milletvekillerinin ihtiyaçları için 2006 yılında alınan bazı yeni makam araçlarının ortalama 300 bin kilometre yol katettikleri, bu seyahatlerin de araştırılacağı kaydedildi.
Öte yandan, eski Başbakanı ve BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev, kendi hükümetinin bakanlarına karşı başlatılan karalama kampanyasını yakından izlediklerini ve olayın siyasi hesaplaşmaya dönüşmesi durumunda konuyu Brüksel'e götüreceklerini bildirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...