ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapan Türk bilim insanı Canan Dağdeviren ve ekibi, meme kanserini daha erken tespit edebilecek sutyene takılabilen bir ultrason tarayıcı tasarladı.
Hakemli “Science Advances” dergisinde yayımlanan çalışmanın kıdemli yazarının MIT Medya Laboratuvarı’nda doçent olan Türk bilim insanı Canan Dağdeviren olduğu bildirildi.
“AMACIM HAYATTA KALMA ORANINI YÜZDE 98’E KADAR ARTIRMAK”
Dağdeviren bu proje için ilhamını, düzenli olarak kanser taramaları yaptırmasına rağmen 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve 6 ay sonra hayatını kaybeden halası Fatma Çalışkanoğlu’ndan aldığını söyledi.
Halasının başında sutyene dahil edilebilecek ve meme kanseri riski yüksek kişilerin daha sık taranmasını sağlayacak bir teşhis cihazının şemasını çizdiğini belirten Dağdeviren, “Amacım, aralıklı kanser geliştirme olasılığı en yüksek olan insanlara hizmet vermek. Hedefimiz, daha sık taramayla hayatta kalma oranını yüzde 98’e kadar artırmak” dedi. “Aralık kanserleri” olarak bilinen, düzenli olarak planlanan mamogramlar arasında gelişen meme tümörleri, tüm meme kanseri vakalarının yüzde 30’unu oluşturuyor.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Dağdeviren, “teşhis sutyeni” vizyonunu gerçekleştirmek için kişinin istediği zaman görüntüleme yapmasını sağlayan mini ultrason cihazını tasarladı. Bu tarayıcı, bilinen ultrason teknolojisine dayanıyor ama minik olmasını sağlayan yeni bir piezoelektrik malzeme içeriyor.
Cihazın giyilebilir olması için petek benzeri açıklıklara sahip esnek bir parça tasarlandı. Bu parça, mıknatıs yardımıyla ultrason tarayıcının ciltle temasını sağlayan açıklıkları olan bir sutyene takılabiliyor. Cihazı “giyen” kişi meme dokusunu farklı açılardan görüntüleyebiliyor. Yeni cihazla kaliteli görüntü elde etmek mümkün. Ayrıca kişinin mini ultrason cihazını kullanabilmesi için uzmanlık gerekmiyor.
CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?
Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi’nden fizik mühendisi olarak mezun olan Canan Dağdeviren, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitu?su? (MIT) Media Lab’da çalışmalarını sürdürüyor. Dağdeviren aynı zamanda ABD’de bulunan ve dünyanın en saygın eğitim kurumlarından biri olan Harvard Üniversitesi’nde genç akademi u?yesi.
Harvard Üniversitesi’ne “Genç Akademi Üyesi” olarak kabul edilen ilk Tu?rk olan Dağdeviren’in giyilebilir kalp pili, cilt kanseri testi ve Parkinson hastalığının tedavisi için beyin iğnesi gibi dünyada ses getiren icatları bulunuyor.
(Kaynak: Milliyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...