Vücudun kendi kendine yaptığı iltihabi bir durum olarak karşımıza çıkan Çölyak hastalığı yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Medical Park Hastanesi Gastroentereloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Muhammet Fatih Aydın, "Vücudumuz kendisini yabancı maddelere karşı korur. Glüten alınmasıyla beraber vücut, glüteni yabancı madde olarak algılar. Buna karşı antikor oluşturur. Oluşan antikorlar iltihabi sistemi devreye sokarak ince bağırsak yüzeyine hasar oluşturur. Mineral-vitaminlerin emilimi bozulur ve kanser gibi diğer hastalıklar oluşmaya başlar" diyor. Aydın, bu hastalık ile ilgili bilinmeyenleri şöyle sıralıyor...
KOZMETİĞE DİKKAT!
Glüten esas olarak buğday, arpa ve çavdarda olmasına rağmen günümüzde ilaçlar, dudak kremleri, paketlenmiş ürünlerde de kullanılmaktadır. Bazen Çölyak ağır bir cerrahi operasyon, gebelik, doğum, viral enfeksiyon ve ciddi psikolojik durumlar sonrasında aktifleşebiliyor veya tetiklenebiliyor.
KADINLARI SEVİYOR
Çölyak hastalığı buğday alerjisi değildir. Deri döküntüleri olur, glütensiz diyetten fayda görülür. Ayrıca Çölyak hastalığı kadınlarda, erkeklere oranla daha sık rastlanıyor.
ANNE SÜTÜ KORUYOR
Meme ile emzirme süresi uzayan kişilerde Çölyak görülme yaşı geç olmaktadır. İnce bağırsakta hasarın derecesi ve hastalığın oluşma yaşına göre şikayet ve bulgular değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden ileri yaşta şikayetler belirgin olmadığından hastalık atlanabilir.
ETİKETİ İYİ OKUYUN
Güncel tedavisi yaşam boyunca sıkı glütensiz diyettir. Çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı, ilaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremlerin de glüten içeriklerine dikkat edilmelidir.
HAZIR GIDALARDAN KAÇININ
Çölyak hastaları tüm sebzemeyveleri, bakliyatları tüketebilir. Ancak buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürüne ek olarak bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, börek, simit, unlu tatlılar, glüten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi ürünlerden kaçınmak gerekir.
TAKVİM
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...