Rajoelina'nın konuşma yapma isteğine Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Alexis Thambwe Mwamba, 15 ülkeyi kapsayan Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) adına müdahale ederek, meşruiyeti birçok Afrika ülkesi tarafından reddedilen 35 yaşındaki liderin konuşmasının engellenmesini istedi. Bunun üzerine Genel Kurul'a başkanlık eden Ali Triki, oylama talebinde bulundu ve oylama SADC'nin istediği gibi sonuçlanınca Madagaskar heyeti salonu terk etti. 2006'da devlet başkanlığına seçilen Marc Ravalomanana, ordunun desteğini çekmesi ile 17 Mart'ta görevi askeri idareye bırakmak zorunda kalmış, askeri idare de görevi Rajoelina'ya devretmişti. Bunu darbe olarak algılayan uluslararası kamuoyu, Rajoelina'nın yemin törenini boykot ederken ada ülkesinin anayasal düzene dönmesini istiyor.
Honduras'ta haziran ayında yaşanan darbeye de uluslararası toplum tepki göstermişti. Amerikan Devletler Örgütü, devrik lider Manuel Zelaya'nın derhal görevine iadesini isterken, Honduras'ın örgüt üyeliğini askıya almıştı. Latin Amerika ülkelerinin çoğu, Honduras'taki elçilerini geri çekti. Avrupa Birliği de bu ülkeye yaptığı yardımları durdurma kararı alırken, diplomatlarını geri çağırdı. ABD karşıtı söylemlerine rağmen Washington da Zelaya'dan yana tavır alırken Obama yönetimi ise darbenin ardından yardımlarını kesti. BM İnsan Hakları Konseyi de Honduraslı darbecilerin büyükelçisi Delmer Urbizo'nun konuşma yapmasını engellemişti. 47 üyeli konsey, uyarılar üzerine Urbizo'nin görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya iktidarını değil "yasadışı" darbecileri temsil ettiğini belirleyerek kapıyı gösterdi. DIŞ HABERLER SERVİSİ
Lula'dan Zelaya'ya açık çek: İstediğin kadar kal
Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva, Honduras'ta 28 Haziran'da yaşanan darbeyle devlet başkanlığından uzaklaştırılan Manuel Zelaya'nın, ülkesinin Tegucigalpa'daki büyükelçilik binasında istediği kadar kalabileceğini söyledi. Lula, ABD'nin Pittsburgh kentindeki G-20 zirvesi sonrasındaki açıklamasında, "Zelaya, güvenliği için ne kadar gerekiyorsa büyükelçilikte o kadar kalabilir." dedi. Bu hafta gizlice Honduras'a dönen Zelaya ve yandaşları, Brezilya büyükelçiliğine sığınmıştı. Zelaya, darbecilerin ablukası altındaki elçilikte zor şartlar altında yaşıyor. BM Güvenlik Konseyi, Micheletti hükümetini, Brezilya Büyükelçiliği'nin dokunulmazlığının ihlal edilmesi ihtimaline karşı uyarmıştı.
DARBECİLER, ZELAYA İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMEYECEK
Honduras'taki geçici hükümetinin lideri Roberto Micheletti, Zelaya ile yüz yüze görüşmeyeceklerini bildirdi. Geçici hükümet, devrik liderle temsilciler aracılığıyla görüşmeler yapıyor; ancak bunlardan henüz sonuç çıkmadı. Başka bir ülke tarafından siyasi sığınma tanındığı takdirde Zelaya'nın Brezilya Büyükelçiliği'nden çıkmasına izin verilebileceğini söyleyen Micheletti, kalmakta ısrar etmesi halinde ise yargılanacağını söyledi(zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...