Yürek atımlarının normalden daha yavaş ya da hızlı olması, düzensiz olması, olağan dışı yerlerden ikaz çıkması gibi durumlar ritm bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Ritm bozuklukları, hiç şikayete yol açmayabileceği gibi, kimi yaşamı tehdit arz etmeyen ancak şikayetlere neden olan durumlar olacak şekilde görülebilir. Ancak seyrek de olsa, yaşamı tehdit edici sorunlarla ya da daha da önemlisi ani ölümle belirti verebilir.
Ritm bozuklukları nasıl oluşur?
Kalbin elektriksel idare merkezindeki sorunlar ya da ileti yollarındaki kesintiler dolayısıyla kalp hızı olması gerekenden daha az olur. Bu vaziyet bradikardi olarak isimlendirilir. Bazı durumlarda kalpte olmaması lazım gelen yerlerde elektriksel uyarılar çıkar ve kalp ritminde düzensizliklere neden olarap çarpıntı gibi şikayetlere yol açar. Normal dışı odaklardan çıkan uyarılar süreklilik kazanırsa, o zaman belli bir süre içinde kalp ritmi olağan düzenden çıkıp odak tarafından hızı bir biçimde uyarılır. Bu vaziyet , uyarının çıktığı yere göre atriyal, supraventriküler ya da ventriküler taşikardi olarak adlandırılır. Bir kısım hastada ise, kalpte doğuştan ya da kalp krizi (kalp aksesi) , kalp yetersizliği, kalp damar hastalığının bir neticesi olarak olağan ileti sisteminin beraberinde bağlantılı fazladan bir ileti yolu vardır. İki değişik yol arasında oluşan kısa dönem benzeri bir olay, kalp hızında aniden yükselmeye (taşikardi) neden olabilir.
Kimlerde görülür?
Ritm bozukluğu kişide hiçbir hastalık olmadan meydana gelebilir. Birincisi, doğuştan kaynaklanan, öbürü ise ritm bozukluğu kaynağı olan kulakçık ve karıncıklarda kalp ya da akciğer hastalıkları dolayısıyla genişleme ya da ritm bozukluğuyla ilgili alt yapının oluşmasıdır.
Hipertansiyon, kalp kapak hastalığı, şeker hastalığı, kalp ameliyatı, kalp yetersizliği, akciğer hastalığı, kalp damar hastalığı ve zehirli guatr (hipertroidi) olan kişilerde, kalp odacıklarında büyüme ya da ritm bozukluğu odakları oluşması sebebiyle ritmle ilgili sorunlar oluşabilir. Bazı hastalıklar ise genler yoluyla kişileri etkiler. Bu hastalıklar, ailede erken yaşta ani ölüm ya da ritm bozukluğuyla seyredebilmektedir. Bu sebepten ötürü , yakın akrabalarda genç yaşta ya da erken ani ölüm varlığında ritm bozukluğu düşünülmelidir.
Özellikle kalp hastalığı olan, çarpıntıyla beraber bayılma olan ve ailede erken yaşta ani ölüm olan kişilerdeki çarpıntı yakınması dikkate alınmalı ve tam bir değerlendirme yapılmalıdır.Ritm bozuluğuyla ilişkili başka anne belirtilerden biri bayılma ya da kafa dönmesidir
Kaynak: aksam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...