Diyaliz hastalarının en büyük sorunlarından biri de sürekli diyaliz merkezine gidip gelmek zorunda kalmak.Ama artık buna bir son vermenin zamanı geldi. Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi’nin düzenlemiş olduğu bilgilendirme toplantısına katılan Prof. Dr. Oktay Oymak, yaptığı konuşmada evde diyaliz hizmeti hakkında bilgi verdi. Eğitim alabilecek sağlık düzeyine sahip hastaların bu hizmetten faydalanabileceğine vurgu yapan Oymak,”Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, Türkiye’de 50 bin’in üzerinde olan diyaliz hastalarına nasıl daha iyi ve rahat tedavi olanakları sağlanabilir. Bunları tartışmak üzerine düzenlenmiş bir toplantıdır. ToplantınınGündem konularında, öncelikle karın diyalizidir. Türkiye’de diyaliz hastalarının yaklaşık yüzde 6’sı bu yöntemi kullanabiliyor. O kadar yaygın değil. Diğer konumuzda diyalizin evde uygulanma şansı var. Uygun hastalarda evlerinde diledikleri zaman bu tedaviyi yapma şansları olabiliyor. Aynı hemodiyaliz merkezlerinde ki sistem evlerine kurulabiliyor. Bunun için ücret ödemiyorlar. Buna sadece bir oda ayırmaları gerekiyor. Hastaya bir eğitim veriliyor. Kendi damar yolunu kendisi açabiliyor. Bunun avantajı da hastanın dilediği zaman diyalize girebiliyor olmasıdır. İsterse gece yapar, isterse de gündüz yapabilmektedir. Daha uzun diyaliz yapabiliyorlar. Tabi ki bunları öncelikle hastanın yapabilmesi gerekiyor. Bunlarda ancak eğitimde öğrenilebiliyor” dedi.
Evde diyaliz hizmetlerinin eğitim biriminden sorumlu olan Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz da,” Ev diyalizine yaklaşık 2 önce başladık. O zamandan bu yana aktif 8 tane hastamız var evde hizmet gören bu hizmetin gelmesiyle birlikte ülkemizde maddi durumu iyi olmayan hastalarında kendisinin evde diyaliz makinası hizmetini alabilmesinin önü açılmıştır. Bütün diyaliz hastaları bunu yapabilir. Eğitim sürecinde kliniğimizde verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, evde makine kullanımı ve diğer teknik konular hastaya öğretilmektedir. Bunun ilgili hastanın cebinden herhangi bir ücret çıkmamaktadır” diye konuştu.Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi’nin düzenlemiş olduğu bilgilendirme toplantısına katılan Prof. Dr. Oktay Oymak, yaptığı konuşmada evde diyaliz hizmeti hakkında bilgi verdi. Eğitim alabilecek sağlık düzeyine sahip hastaların bu hizmetten faydalanabileceğine vurgu yapan Oymak,”Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, Türkiye’de 50 bin’in üzerinde olan diyaliz hastalarına nasıl daha iyi ve rahat tedavi olanakları sağlanabilir. Bunları tartışmak üzerine düzenlenmiş bir toplantıdır. ToplantınınGündem konularında, öncelikle karın diyalizidir. Türkiye’de diyaliz hastalarının yaklaşık yüzde 6’sı bu yöntemi kullanabiliyor. O kadar yaygın değil. Diğer konumuzda diyalizin evde uygulanma şansı var. Uygun hastalarda evlerinde diledikleri zaman bu tedaviyi yapma şansları olabiliyor. Aynı hemodiyaliz merkezlerinde ki sistem evlerine kurulabiliyor. Bunun için ücret ödemiyorlar. Buna sadece bir oda ayırmaları gerekiyor. Hastaya bir eğitim veriliyor. Kendi damar yolunu kendisi açabiliyor. Bunun avantajı da hastanın dilediği zaman diyalize girebiliyor olmasıdır. İsterse gece yapar, isterse de gündüz yapabilmektedir. Daha uzun diyaliz yapabiliyorlar. Tabi ki bunları öncelikle hastanın yapabilmesi gerekiyor. Bunlarda ancak eğitimde öğrenilebiliyor” dedi.
Evde diyaliz hizmetlerinin eğitim biriminden sorumlu olan Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz da,” Ev diyalizine yaklaşık 2 önce başladık. O zamandan bu yana aktif 8 tane hastamız var evde hizmet gören bu hizmetin gelmesiyle birlikte ülkemizde maddi durumu iyi olmayan hastalarında kendisinin evde diyaliz makinası hizmetini alabilmesinin önü açılmıştır. Bütün diyaliz hastaları bunu yapabilir. Eğitim sürecinde kliniğimizde verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, evde makine kullanımı ve diğer teknik konular hastaya öğretilmektedir. Bunun ilgili hastanın cebinden herhangi bir ücret çıkmamaktadır” diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |