Ankara Bölge İdare Mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde, özellikle son bir yıl içinde yapılan zamlarla artık doğalgazın ekonomik bir yakıt olmaktan çıktığı savunularak, ''En son 1 Kasım 2008 tarihinde yapılan fahiş orandaki zam ise adeta kışa girmeden vatandaşı dondurmuştur. Bu beklenmedik zam oranını başta doğalgazı sağlayan BOTAŞ'ın bağlı olduğu davalı Bakanlık dahi açıklayamamıştır'' denildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, BOTAŞ'ın sıfır karla çalışacağını ifade ettiği, ancak BOTAŞ'ın 2007 yılı sonu itibariyle kendi açıkladığı net karın 813 milyon YTL olduğu aktarılan dilekçede, BOTAŞ'ın, 30 Haziran 2008 tarihi itibariyle EÜAŞ-HEAŞ'tan 5,8 milyar YTL, Başkent Doğalgaz'dan 677 milyon YTL, Yap İşlet Devret kuruluşlarından 561 milyon YTL, İZGAZ'dan 64 milyon YTL, İGDAŞ'tan 58 milyon YTL ve TÜGSAŞ'tan 22 milyon YTL alacağının bulunduğu belirtildi.
''Zamların, maliyet artışlarından değil de BOTAŞ'ın içinde bulunduğu mali krizden dolayı yapıldığı iddialarının gittikçe güçlendiği'' öne sürülen dilekçede, şunlar kaydedildi:
''Devlet veya yan kuruluşları borçlarını ödemediği için diğer devlet kurumu olan BOTAŞ bunun faturasını vatandaşa yüklemektedir. Bu açıkça hukuka aykırıdır. Kısacası bu durum başkasının fiilinden dolayı hiç suçu olmayan vatandaşın cezalandırılmasıdır. Yine yapılan zam ekonomik gerekçelerle ve maliyet artışları gibi mazeretlerle de anlatılmaz. Bunun altında diğer kurumlar gibi BOTAŞ'ın da elden çıkarılma hazırlığı yatmaktadır. Ayrıca enerji dağıtım ihalesi alan şirketlere verildiği iddia edilen 'kazanç-kar garantisi' gibi gizli sebepler yatmaktadır.''
Dilekçede, doğalgaza yapılan zammın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |