ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa'nın en büyük merkez bankaları ve Japonya Merkez Bankası (BOJ), piyasadaki tansiyonu düşürmek için beraber hareket etme kararı aldı.Yapılan ortak açıklamada, "Bu adım, piyasalarda artan baskıyı kontrol etmek üzere atıldı" denildi.
İngiltere Merkez Bankası dünya para piyasalarındaki nakit akışına destek olabilmek için ek 40 milyar dolar daha enjekte edileceğini açıkladı. İngiltere Merkez Bankası bu adımın dünyanın çeşitli ülkelerindeki Merkez Bankalarının eşgüdümlü girişimlerinin bir parçası olduğunu kaydetti.
Londra'da yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada ve İsviçre Merkez Bankalarıyla, Avrupa Merkez Bankasının bu ortak mali harekata katıldıkları bildirildi. Bundan kısa bir süre sonra New York'dan gelen haberlerde de, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın bugün piyasaya 180 milyar dolar süreceği bildirildi.
Günün erken saatlerindeyse, Japonya Merkez Bankası, dünya borsalarında yaşanan çalkantının etkilerini dindirebilmek amacıyla piyasaya 24 milyar dolara yakın bir para enjekte edildiğini bildirmişti. Japonya Merkez Bankası, ardarda üç gündür piyasaya destek veriyor. Tokyo borsası günü yüzde 2'den biraz fazla bir değer kaybıyla kapattı. Hong Kong, Çin ve Hindistan borsalarında da endeks yüzde 5 civarında geriledi.
Geçtiğimiz hafta başında başlayan ve Türkiye'yi de kısmen etkisi altına alan ekonomik krizin Türk ekonomisine etkisinin az olacağı iddia ediliyor.
Yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas etmesi, dünyanın en büyük sigorta kuruluşlarından birinin de iflasını açıklaması geçtiğimiz haftadan itibaren tüm dünya borsalarını olumsuz etkilemişti.
TÜRK BANKALARI AZ ETKİLENECEK
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Son zamanlarda yaşanan gelişmelerin bize nasıl döneceğini bilmemiz lazım ki attığımız adımları ona göre atalım, Türkiye olarak nereye gittiğimizi bilelim" dedi. Yalçıntaş, şu görüşleri dile getirdi:
Bu, dünya bankacılık sektörünü vuran büyük kriz, Türk bankalarını kolay kolay vuramaz. Bunu bilmemiz lazım. Etkilenmezler mi? Elbette etkilenirler, çünkü hepsi aynı sistemin içinde yaşıyorlar, birbirleriyle alışları var, verişleri var. Bu bağlamda etkilenirler, ama kriz yaşamazlar. Neden? Çünkü bir atasözü vardır. Derler ya 'bir musibet bin nasihatten evladır'. Biz 2000–2001 yılında çok büyük bir musibet yaşadık. Birçok bankamız battı. Biz o musibetten ders aldık ve bankacılık sistemini çok sağlam temeller üzerine oturttuk. Dolayısıyla bizim bankalarımız, bundan fazla etkilenmeyecek."
DOLAYLI ETKİLEYECEK
Amerika'da meydana gelen kriz bizi Avrupa üzerinden vurabilir, diyen ASKON Başkanı Koca, krizin etkisinin dolaylı olacağını savundu. Koca, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu çerçeveden bakıldığında da etkisi nispeten az olabilir. Avrupa finans piyasalarının ABD ile bağları çok daha sıkı durumda, dolayısıyla etkilenme yüzdesi daha yüksek olacak. ABD'de bozulan ekonomi bizim ihracatımızı etkileme noktasına getirebilir."
Dolar değerinin yükselmesinin, borsanın düşüşüne bağlı olması dolayısıyla tehlikeli bir seyr sinyali vermiyor diyen Koca, devalüasyon ihtimalinin de görülmediğine işaret etti. Koca, iş dünyasının tedbirli olması gerektiğini de vurgulayarak "Ancak dalgalı piyasaların tam olarak neler getireceği kestirilemeyebilir. O yüzden tedbirli davranmak doğru olacaktır."dedi.
TEDBİRLİ OLMAKTA FAYDA VAR
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da krizin beklenildiği kadar büyük olmayacağını düşündüğünü ifade ederek "Merkez bankalarının devreye girerek bir nebze olsun krizin büyümesini önlediler ama burada bize düşen tedbiri alarak, krizden daha az nasıl etkileniriz onun çaresine bakmamız lazım'' ifadesini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |