DYP, bunların ilk seçimde uygulanabilmesi için Anayasa değişikliğine destek verilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “Nisan’da seçim” sözleri güncelliğini korurken, sandık için sürekli bastıran DYP’den seçimlere yönelik ilginç bir çıkış geldi.
DYP, iktidar AKP’nin yanı sıra Meclis’te temsil edilen CHP ve ANAVATAN’ın dışında MHP gibi partilere bir mektup göndererek “tercih sistemi” ve “Türkiye milletvekilliği” üzerinde düşünülmesini istedi.
DYP Seçim İşleri Başkanı Mahmut Nedim Bilgiç imzasıyla gönderilen mektupta, Meclis’in son yasama yılı içinde bulunduğuna dikkat çekildi.
Mevcut parlamentonun toplumun demokratikleştirilmesinde yasal düzenlemelere imza attığı, ancak halkın önemli bir talebi olan siyasetin demokratikleştirilmesi konusunda kayda değer adım atılamadığını savunan Bilgiç, “Kanaatimizce son yasama yılında mevcut parlamentoyu bekleyen en büyük görev siyaseti demokratikleştirecek düzenlemeleri hayata geçirmek olmalıdır” dedi.
Bilgiç, iktidar ve muhalefeti ellerini taşın altına koymaya çağırırken, seçmenin genel merkez hegamonyasından yakındığını bildirdi.
Siyasetin demokratikleştirilmesi konusunda kapsamlı reformlar beklemenin her geçen gün nafile hal aldığını vurgulayan Bilgiç, şu iki öneride bulundu: “İlk olarak 1991 seçimlerinde de uygulanan ve halka seçim sandığında listede bulunan milletvekili adayları arasında seçme olanağı sağlayan ‘tercih sistemi’nin tartışılmasını öneriyoruz. İkinci olarak ise temsilde adalet tartışmalarını ortadan kaldırmasa bile azaltacak olan ve her fikrin yüce parlamentoda temsiline olanak sağlayacak olan ‘Türkiye Milletvekilliği’ üzerinde düşünülmesini ülkemiz ve demokrasimiz açısından önemli görmekteyiz.”
Bilgiç, söz konusu önerilerin içeriğinin iktidar-muhalefet ve sivil toplum tarafından istişare ile doldurulabileceğini belirtirken, bunların ilk seçimde uygulanabilmesi için anayasa değişikliği gerektirdiğini vurgulayarak, söz konusu partileri buna destek vermeye çağırdı.
Bilgiç, gönderdiği mektupla ilgili ANKA’ya yaptığı açıklamada “Mevcut meclis temsilde adaleti hiç olmazsa bir ölçüde sağlayacak tedbirleri alabilmeli. Meclis’te hiç kimsenin bu önerilere karşı çıkacağını zannetmiyorum. Toplumda cumhurbaşkanını yeni meclisin seçmesi yönünde genel bir uzlaşma var. Ülkenin huzuru için TBMM’nin bu değişiklikleri yaparak seçime gitmesi gerekli görülüyor” dedi.
(ANKA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...