Ekren, NTV'de katıldığı bir programda ABD'deki krizin Türkiye'ye etkilerine ilişkin soruları yanıtlarken, Türkiye'nin benzer bir olayı 2001 yılında yaşadığı için bugün ekonomik açıdan farklı bir tabloya sahip olduğunu, ekonominin ne durumda olduğunun kamu sektörü bilançosuna, bütçe dengelerine ve merkezi yönetim bütçe dengesine bakılarak görülebileceğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin 2001 krizinde mali ve finansal yapısında sorunların bulunduğunu ve Türkiye'de siyasi istikrarsızlığın olduğunu anımsatan Ekren, bugün ise kamu sektöründe bilançonun düzgün olduğunu, eskiye oranla çok sağlam bir yapı gösterdiğini ve hatta üzeri kapalı bir mali kuralın şu anda uygulandığının söylenebileceğini kaydetti. Ekren, ''Dolayısıyla mali sektör bakımından, yani kamu sektörü bakımından, bilanço açısından ciddi bir problemle karşı karşıya değiliz'' dedi.
Ekren, finans sektörüne bankacılık olarak bakıldığında ise bu sektörün bilançosunun da, finansal disiplin, bankalardaki sermaye yeterliliğinin kredi kalitesi gibi özel göstergelerinin yine eskiye oranla, 2001 yılında bankacılık sektöründeki yeniden yapılanma sürecinin ardından düzgün, iyi ve eskiye oranla daha korunaklı olduğunun ifade edilebileceğini söyledi. Ekren, Merkez Bankasının rezervleri ile banka sektöründeki döviz tevdiat hesaplarının 2001-2002 yıllarına göre çok iyi konumda olmasının bu sektörün bilançosunu güçlendiren bir başka faktör olduğunu belirtti.
-''...EN KRİTİK KONU BORÇLULUK ORANLARI''-
Ancak reel sektör bakımından aynı şeyin söylenemeyeceğine dikkati çeken Ekren, burada üzerinde durulması gereken en kritik konunun borçluluk oranları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''İç ve dış borç stokuna bakıldığında, iç borçlar YTL olduğu için çevrilmesi, yönetilmesi yabancı para cinsinden belirlenen borçlardan daha kolay.
Yabancı para borçlarını da ödemeler bilançosundan görüyoruz. Özel sektörün son yıllarda dışarıdan aldığı krediler miktarında artış var. Elbette bu paranın nerede kullanıldığı önemli. Elimizdeki veri ve bilgiye göre, daha çok yatırım malı ithalinde ve üretimde kullanıldığını söylemek mümkün. Bu açıdan bakıldığında başlangıçtaki borç stoku, dönem sonunda bir yatırım ve üretim olarak yansıyacaktır. Ama artan miktar döviz geliri ve döviz gideri dengesi oluşmadıysa bir risktir.''
Başbakan Yardımcısı Ekren, özel sektörle birlikte kamu sektörünün bu süreçte şirketlerin yeniden yapılanması dahil tüm reel sektörü birlikte bir daha gözden geçirip, hassas olunan alanları belirlemesinin özel bir önem taşıdığını vurguladı.
-''ODAKLANACAĞIMIZ ANA KONULARDAN BİR TANESİ CARİ AÇIK''-
Dış bilanço durumuna ilişkin bir soru üzerine Ekren, ''Burada bir hassasiyetimiz var. İhracatımız giderek artıyor ama cari açık da artış trendinde. Burada dış ticaret dengesi içinde enerji dışı dış ticaret dengesine ve enerji dışı cari açığa baktığımızda sorunun çok fazla büyük olmadığını görüyoruz. Türkiye'nin kırılganlığının daha çok dış piyasalardan, dış konjonktürden geldiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle üzerinde odaklanacağımız ana konulardan bir tanesinin de cari açık olması lazım'' dedi.
-KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRME-
Nazım Ekren, krizin fırsata dönüştürülmesine yönelik bir soru üzerine ise şunları söyledi:
''Türkiye'nin içinde bulunduğu konjonktürün bir kriz üretip, üretmeme ihtimalini... Bilançolara baktığımızda eskiye oranla korunaklıyız. Dolayısıyla kendi içimizden bir krizin üremesi ihtimali çok fazla değil. Eskiye oranla hem yapısal reformlarla, hem mali disiplinle, hem finansal disiplinle Türkiye kendi içinden ortaya çıkacak bir kriz ihtimalini önemli ölçüde kontrol altına alınmış bulunuyor.
Türkiye şu anda kriz üretmeyen bir konjonktür dalgası içindedir. Bunun bize verdiği sinyal çok net. Türkiye konjonktürel bir süreçten, yapısal bir sürece geçiyor. Bu süreçte bizim bu krizi fırsata çevirebilmek için elimizde imkan var. Bunlardan bir tanesi özellikle özel tüketimi değil ama özel yatırımları artıracak bir teşvik sistemi ve bunu devreye koyacağız. Kamu yatırımları, altyapı yatırımları yoluyla hem özel sektör yatırımlarını tahrik etmek, hem de milli geliri artırmak mümkün.
Burada GAP, DAP ve KOP ile İstanbul'un finans merkezi yapılması projesi de önemli.''
-EKONOMİK HEDEFLERDE REVİZYON-
''Türkiye dışarıdan gelen bir şokta bundan yarar mı, zarar mı sağlar?'' diye soran Ekren, ''Çok net ve samimi söylemek lazım. Türkiye bir defa küreselleşme kalitesini artırmak zorunda. Küreselleşme sürecinin kalitesini, küreselleşme entegrasyon derecesini artırmamız lazım. Burada önümüze gelen konulardan bir tanesi de üretim fonksiyonumuzu yeniden değiştirmeliyiz'' dedi.
Ekren, ''Bu kriz ortamında ekonomik hedeflerde revizyona gitmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise ''Her gelen veri daha önce kurguladığımız, düşündüğümüz tablonun değişmesine neden oluyor. Her gelen veride hedefleri değiştirmek yerine, orta vadeli programda koyduğumuz hedefleri belli bir süre daha koruyalım. Eğer gerekiyorsa 3. çeyrekten sonraki tabloya bakıp, düşünmek daha makul'' yanıtını verdi.
-FİNANS KESİMİNİN DENETİM VE GÖZETİMİ-
ABD'deki krizin ardından denetim ve gözetim eksikliğinin gündeme geldiğinin belirtilerek, bu çerçevede ''Türkiye'de finans kesimi için denetim ve gözetiminin tek bir elde toplanması'' şeklinde bir yaklaşımın bulunup, bulunmadığının sorusu üzerine Ekren, şu anda Türkiye için Amerika'nın yaşadığı boyutta ve şiddette bir krizin söz konusu olmadığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ekren, ''Bunu zaten 2001 yılında çözmüştük. Önümüzdeki dönemde ABD'deki gelişmelere bakıp, dünyadaki yeni finansal mimarinin gideceği noktanın ipucları çıktığında Türkiye'nin de ihtiyaç duyduğu bir dönemde bununla ilgili inisiyatifi kullanırız. Ama şu anda finansal sektördeki finansal otoritelerin kendi kurumları ve piyasaları ile ilgili düzenleme ve denetleme yeteneğinin ve kalitesinin yüksek olduğunu ifade etmek gerekir'' diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...