Merkez Bankası, gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkılarının 7.6 puana yükseldiğini belirterek, petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde gelecek dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmesi beklendiğini bildirdi.
Merkez Bankası, Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Açıklamada, enflasyondaki yükselişin, temelde sebze fiyatlarındaki geçici yükselişten kaynaklandığını belirtilirken, petrol fiyatlarındaki düşüşün akaryakıt fiyatlarını olumlu etkilediği kaydedildi. Elektrik, doğalgaz ve katı yakıt fiyatlarındaki artışların enerji grubunda yıllık enflasyonu yüksek düzeyde tutmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkılarının 7,6 puana yükseldiği vurgulandı. Arz yönlü şokların hafiflemesi ve iç talebin zayıf seyrinin hizmet fiyatları üzerinde etkisini gösterdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Nitekim, Ekim ayında hizmet alt kalemleri fiyatlarının artış hızında genel olarak bir yavaşlama olduğu dikkat çekiyor. Bunun yanında, özel kapsamlı göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış artışları da enflasyonun aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğüne işaret ediyor. Petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmesi bekleniyor."
Mart-Eylül döneminde kademeli olarak artış gösteren hizmet fiyatlarının yıllık enflasyonun Ekim ayında gerilediği belirtilen açıklamada, son dönemde yavaşlayan gıda fiyat artışlarının olumlu etkilerinin yemek hizmetleri fiyatlarına yansımaya başladığı ifade edildi.
-DÖVİZ KURUNUN ETKİSİ DAYANIKLI MALLARI KASIM AYINDA DA ETKİLEYECEK-
Ulaştırma hizmetlerinin yıllık enflasyonun da akaryakıt fiyatlarındaki azalışlara paralel olarak gerilediğinin altın çizilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"Döviz kurundaki artışın dayanıklı mal grubu üzerindeki doğrudan yansımaları elektrikli ve elektriksiz ev aletleri fiyatlarında gözlendi. Döviz kurundaki artışın dayanıklı mal grubu fiyatları üzerindeki yansımalarının Kasım ayında sürmesi bekleniyor. Ekim ayında gıda fiyatları, işlenmemiş gıda
fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artış sebze ürünlerindeki yüksek oranlı fiyat artışı (yüzde 23,43) belirleyici oldu. İşlenmiş gıda yıllık enflasyonundaki kademeli düşüş eğiliminin gelecek dönemde de devam edeceği tahmin ediliyor."
Açıklamada, Ekim’de emtia fiyatlarındaki gerilemenin gıda, petrol ürünleri ve ana metal sanayi sektörlerinde fiyatların düşmesine yol açtığı, diğer sektörlerde döviz kuru hareketlerinin etkisiyle fiyatların arttığına işaret edildi.
Açıklamada, "Öte yandan, son dönemde emtia fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak petrol ürünleri ve ana metalsanayi fiyatlarında görülen yüksek oranlı azalışlar ara malları ve enerji fiyatlarını Ekim ayında da düşürmeye devam etti" denildi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...