Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Moskova'nın Sovyetler Birliği döneminde bağımsız bir Filistin devletini tanıdığını anımsatarak, bu tutumlarının değişmediğini belirtti.
Medvedev, Eriha kentinde Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Biz kararımızı o dönemde verdik ve bugün de bunu değiştirmedik" dedi.
Dimitriy Medvedev, Moskova'nın bağımsız Filistin devletini 1988'de tanıdığını anımsattı.
MEDVEDEV İLE ABBAS BİRARAYA GELDİ
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Ortadoğu gezisine Batı Şeria'da bir araya geldiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşerek başladı.
Rus haber ajansı RİA Novosti, 2005 yılından beri Filistin'i ziyaret eden ilk Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev'in, Abbas ile görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliği ve Ortadoğu barış sürecini ele alacağını duyurdu. Abbas ve Medvedev, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Medvedev'in yardımcılarından Sergey Prihodko da yaptığı açıklamada, ziyaretin gündemini İsrail-Filistin barış görüşmelerinin oluşturduğunu, Moskova'nın, Arap Birliği üyesi ülkeler ile Filistin ve İsrail'in Rusya, BM, ABD ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'süne en kısa sürede katılmasını istediğini söyledi.
Prihodko, Rusya'nın Ortadoğu sorununun çözümünde kendisini "Mesih" olarak görmediğini, ancak "koordineli olmayan çabaların" zaman kaybına neden olmasını önlemek için gerekli her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Moskova'nın Ortadoğu sorununun çözümü için uluslararası bir konferans önerisinin hala gündemde olduğunu ve değerlendirildiğini kaydeden Prihodko, ancak böyle bir konferansa tarafların tamamının henüz hazır olmadığını ifade etti.
Prihodko, Filistin yönetimine insani yardıma devam edeceklerini, Rusya'nın şu ana kadar Filistin'in yoksul bölgelerine 30 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu ve bu konunun Medvedev ile Abbas görüşmesinde de gündeme geleceğini belirtti.
Sergey Prihodko, Medvedev'in bugün Filistin'den Ürdün'e geçerek Kral Abdullah ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini kaydederek, "görüşmede Ortadoğu'da barış çabaları, enerji ve askeri işbirliği konuları ele alınacak" dedi.
Ürdün'deki ilk nükleer santral inşaatını yapmak istediklerini kaydeden Prihodko, "Ancak bu önümüzdeki birkaç gün içinde halledilebilecek bir konu değil" diye konuştu.
2018 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan Ürdün'deki ilk nükleer santral inşaatı yarışında, Rusya'nın dışında başka ülkeler de bulunuyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...