Ekren, "Biz bu projeleri bu üç şoka olumlu yanıt vereceğimiz projeler olarak ürettik. GAP ve DAP ile enerji ve gıda sorununu aşmayı planlıyoruz." dedi. DAP kapsamında Van'da gerçekleştirilen toplantının Bitlis-Hakkari-Muş ve Van illerini kapsadığını aktaran Ekren, gelecek hafta Erzurum'da bir toplantı yapacaklarını bildirdi. Bu toplantılardan çıkan sonucun ardından bölgeye yönelik bir eylem planı hazırlanacak. Finansman ise işsizlik fonu ve özelleştirme gelirlerinden sağlanacak. Nazım Erken, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında geldiği Van'da gazetecilerle bir araya geldi. İstanbul'un finans merkezi olması için düğmeye bastıklarını belirten Ekren, önümüzdeki perşembe günü İstanbul'da Türkiye Bankalar Birliği ile bir araya gelip süreci başlatacaklarını bildirdi. Proje kapsamında İstanbul Sanayi Odası, YASED, TÜSİAD, MÜSİAD ve İTO gibi kuruluşlardan katkı alınacağını dile getirdi. Ekren, "Bu sadece kuruluşların İstanbul'a taşınması değil, şehrin ulaşım, internet ve diğer teknolojik altyapısını da yeniden gözden geçirilmesine yönelik bir çalışma. Bankalar Kanunu ve SPK kanununda da bu sürece uygun yeni düzenlemeler yapılacak." dedi.
Toplantıda gazetecilerin yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan bakışının sorulduğu Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık, "Olumlu." cevabını verdi. Yabancıların Türkiye'yi küçük Çin olarak gördüklerini belirten Tıktık, "Türkiye'nin verimlilik ve iş gücü kalitesi çok cazip. Örneğin Renault Türkiye ve Romanya fabrikaları arasındaki farkı görüyor." diye konuştu. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge teşviklerinin ciddi ölçüde yabancı sermaye çekeceğini belirten Tıktık, "Yüksek teknoloji üreten firmalar Türkiye'ye gelecek. Türkiye'nin çıkış yolu Ar-Ge'de." ifadelerini kullandı.
'IMF ile yeni yol haritasının şekli Mehmet'in getireceği teklife bağlı'
Küresel dalgalanma ve siyasi belirsizliğin Türkiye'ye faturasının ne olduğuna yönelik tartışmalara ekonominin patronu da katıldı. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in aksine kapatma davasına ilişkin mali bir faturadan bahsetmenin kolay olmadığını söyledi. Belirsizlik ortamında göstergelerin değişeceğinin altını çizen Ekren, bu olumsuz değişikliğin ne kadarının içeriden, ne kadarının dışarıdan veya konjonktürel olduğunu anlamanın kolay olmadığını dile getirdi. Ekren, "Belirsizliğin faizler üzerindeki etkisi belli. Oradan bir hesap yapılabilir. Borsa'da ise durum biraz farklı. Yabancı payı yüzde 72'den yüzde 68'e düştü. Düşüş çok fazla değil. Türkiye'de yabancılar hangi yatırım araçlarında duruyor buna bakmak lazım. Ancak Türkiye orta ve uzun vadede vazgeçilecek bir ülke değil. Yabancılar konjonktüre göre hareket edebilirler." dedi. Devlet Bakanı Ekren, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen görüşmeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Sürece ilişkin bilgi veren Ekren, temasları Bakan Şimşek'in yürüttüğünü hatırlattı. Ekren, "IMF ile geçmiş hükümet döneminde de 2004 yılında program sonrası ara verilmiş 2005 Nisan ayında beş aylık bir gecikme ile imzalanmıştı. Şimdi IMF Türkiye'nin son stand-by'daki performansını ortaya koyuyor. Teknik süreç tamamlandığında Mehmet'in de söylediği şekilde uygun olan bir format ile yola devam edeceğiz. Bunun dışında da farklı bir şey de kimse söylemiyor." dedi. Ekren, uygun formatın hangisi olduğunun sorulması üzerine ise, "Mehmet'in bize getirdiği, 'Bunlar uygun' dediği formatı değerlendiririz." cevabını verdi.
Türkiye'nin mali disiplinden taviz vermeyeceğini vurgulayan Devlet Bakanı Ekren, faiz dışı fazla oranında yapılan indirimin mali disiplinden taviz anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Mali disiplinin enflasyonun düşüşüne katkı sağlayacağını ifade eden Ekren, "FDF'den sağladığımız faydayı yatırıma harcarsanız milli geliriniz büyür, özel sektör canlanır." tespitini yaptı.
Rakamlarla GAP
Enerji yatırımlarında fizikî gerçekleşme oranı yüzde 74.
9 hidroelektrik santrali tamamlanarak işletmeye açıldı.
Barajlardan 2007 sonuna kadar 292,5 milyar kWh elektrik üretildi.
Üretilen enerjinin parasal değeri toplam 17,6 milyar dolar.
5'i münferit olmak üzere toplam 15 baraj tamamlandı.
Toplam 1 milyon hektar alanı sulayacak su depolandı.
Fırat ve Dicle Havzası'nda 273 bin hektarlık alan sulamaya açıldı.
Ercan Baysal
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...