Güne zinde başlamak için en etkili yol, karbonhidrat açısından zengin bir kahvaltı ve sabah sporu. Sabah kalktığınızda önce güzel ama hafif bir kahvaltı yapın. Enerjinizi tekrar kazanmak için önce sağlıklı bir şeyler yiyin. Aksi takdirde vücudunuz, yağ depolarına saldıracaktır. Dolayısıyla kahvaltı yapmadan egzersize başlayan, hele bir de işe gitmeye kalkışan kişiler bütün bir gün boyunca istediği başarıyı elde edemez. İşinize konsantre olmada zorlanmamak ve daha zinde bir gün geçirmek için güzel bir kahvaltıdan ve egzersizden daha kolay ne olabilir ki?
Uzmanların belirttiğine göre, en ideal kahvaltı, karbonhidrat açısından zengini olanı. Örneğin mısır gevreği, yulaf, meyve veya kepek ekmeğiyle yapılmış bir sandviç yiyebilirsiniz. Bu arada yeterince sıvı tüketmeyi de unutmayın.
Gerçi bilimsel olarak sebebi açıklanamasa da, sabahları su ihtiyacımız, günün diğer saatleri kadar fazla olmuyor. Ancak vücut, sabahları beyne, suya ihtiyaç duyduğu sinyalini göndermediği için yeterince sıvı tüketmiyoruz. ‘Sıvı’dan kastımız sadece kahve veya çay değil. Ayılmak için bir bardak çaya ya da bir fincan kahveye hayır demeyiz, ama tüm sıvı ihtiyacınızı da bunlardan karşılamaya kalkmayın. Bu tür içecekler yerine meyve suları ya da soda için. Bitkisel çaylar da uzmanların önerdiği içecekler arasında yer alıyor.
HAYAT YORMASIN
Uzmanlar, sabah egzersizlerinin, kalp ve dolaşım sistemini aktive ederken metabolizmayı da güçlendirdiğini bildiriyor. Uzmanlar ayrıca, egzersiz yapmanın, günün zorluklarına karşı daha hazırlıklı olmayı sağladığını kaydediyor.
Herkesin sevgilisi: MUZ
Muzlar yeşil olarak kesilip, satışa sunulmadan önce olgunlaştırılır. İdeal yeme şeklinde muz kabuğu tam sarı renkte olup üzerinde kahverengi benekler yer almaktadır. Bu görünümü ile muzun içinde bulunan tüm nişasta şekere dönüşmüş durumdadır. Fakat yine de damak zevkinize göre farklı olgunluk düzeylerindeki muzları tüketebilirsiniz. Muz kabuğu soyulduktan sonra hızla kararır. Pasta ve kek yapımında kullanılacak olan muzlar soyduktan sonra limon suyuna batırılırsa bu kararma önlenmiş olur. Muzun ideal saklama sıcaklığı 14 derecedir, bu nedenle buzdolabına konan sarı muzun kabukları soğuk nedeniyle hemen kararmaya başlar.
Satın aldığınız muzu kağıt poşet içerisinde ve çok sıcak olmayan bir yerde saklayabilirsiniz. Muzun bilinmeyenleri Muz, tropik bölgelerde yetişen, ağaca benzeyen, 2-3 m boyunda, mor çiçekler açan otsu bir bitkidir. Muz meyveleri çekirdeksiz üzümde olduğu gibi dişi çiçeklerden döllenmeksizin meydana gelir. Muzlar olgunlaşmadan kesilir ve olgunlaştırılıncaya kadar yeşil olarak saklanırlar. Muz bitkisi sömürgeleştirme döneminde önce deniz yoluyla Afrika’ya oradan da İspanyol ve Portekizliler tarafından Kanarya Adaları üzerinden Amerika kıtasına ulaşmıştır. Bilinen meyvelik muzun haricinde “Kırmızı Muz”, “Bebek Muz” ve “Pişirmelik Muz (Plantain)” gibi çeşitleri vardır. Bebek beslenmesinde muz Muz, bebeklerin ve çocukların severek yedikleri bir meyvedir. Muz ilk koparıldığında %75 kadarı nişastadır. İçindeki fermentlerin etkisi ile 15 gün içinde şekere dönüşür. 15’i gün içeriğinde%1-3 oranında nişasta kalmıştır. Kalan bölümü früktoza dönüşmüştür.
Bu nedenle süt çocuklarının beslenmesinde kullanılacak muz, 15 gün önce dalından koparılmış, üstü siyah benekli olmalı ve en çok%3 nişasta içermelidir. Çünkü bebeğin sindirim fementleri çiğ nişasta üzerine etkisizdir. İnce bağırsaklarda irritasyon, kalınbağırsaklarda bakteriyel fermantasyon ve gaz oluşumu nedeniyle tehlikeli ishallere yol açabilir. Olgun muz,%50 – 60 su, %5 protein,%20 karbonhidrat içerir. C ve A vitamini fazla bulunurken B daha azdır. Ancak diğer tüm meyvelerden daha fazladır. Bebeğe verilecek muz, kabukları soyulduktan sonra ezilir ve az şekerli suyla süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Muzun kalori değeri ise yüzde yüzdür.
HaberTürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...