Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Rus televizyonlarından ve radyolardan canlı yayımlanan açıklamasında, Gürcistan'ın Zviad Gamsahurdiya döneminde bu cumhuriyetlerde "soykırım girişiminde bulunduğunu" ve Mihail Saakaşvili yönetiminin de aynı yöntemi tercih ettiğini öne sürerek, "Her iki olayda da Gürcü Osetleri soykırımdan Rusya kurtarmıştı" dedi.
Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve başından beri bu sorunun diplomatik yollardan çözülmesi taraftarı olduğunu ama Gürcü yönetiminin son saldırısıyla da böyle bir gündeminin olmadığını ve tek seçeneklerinin şiddetten yana olduğunu gösterdiğini söyledi.
Güney Osetya ve Abhazya'nın Rusya'ya yaptığı başvurunun dün Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nde kabul edildiğini hatırlatan Medvedev, "Bu konuda artık bizim de bir karar almamız gerekiyor. İlgili bütün uluslararası hukuku göz önünde bulundurarak bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını tanıyoruz" dedi.
Medvedev, "İnsanların hayatını kurtarmanın tek yönteminin bu olduğunu düşünerek diğer devletlerin de bu konuda Rusya'yı örnek alarak hareket etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Öte yandan, Gürcistan, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını öngören kararı imzalamasını, topraklarının ilhakı olarak gördüğünü bildirdi.
Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Giga Bokeria, Rusya'nın bu davranışı ile Gürcistan'ın topraklarının ilhak ettiğini ifade etti. Bokeria, "Bu, Gürcistan'ın parçası olan bölgelerin açık bir şekilde ilhakıdır." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Soçi'de toplanan Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını öngören tasarıyı imzaladı. Medvedev toplantı sonrası yaptığı açıklamada, diğer ülkeleri de bu iki ülkeyi tanımaya davet etti. Medvedev verilen kararın Rusya için zor bir tercih olduğuna dikkat çekerek, bunu bölge halkının güvenliği için yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Medvedev imza gerekçesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Güney Osetya ve Abhaz halklarının kendi özgür iradelerinden oluşan taleple birlikte BM kararları, devletler arası dostluk ilişkilerini öngören anlaşmalar, 1975 yılında imzalanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Helsinki Nihai Belgesi ve diğer uluslararası anlaşmaları göz önünde bulundurarak Rusya Federasyonu devlet başkanı olarak Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınması ile ilgili kararı imzaladım."
Medvedev, Rusya'nın bölgedeki sorunları çözmek için geliştirdiği diplomatik yolun yanıtsız kaldığına dikkat çekerek, "Tekliflerimize NATO ve BM karşılık vermedi. Şimdi her şey daha açık. Gürcistan'ın metodik olarak savaşa hazırlandığı anlaşılıyor. Gürcistan başka yolu seçti. Müzakere süreci yarıda kesilerek askeri operasyona kalkışıldı ve barış gücü askerleri öldürüldü. Tiflis BM normlarını çiğnedi ve sağduyuyu savaşa çevirdi." suçlamasında bulundu. Konuşmasında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'ye yüklenen Medvedev, "Saakaşvili'nin adımları 'Gürcistan Gürcülerindir.' sloganı ile ortaya çıkan Gürcü lider Zviad Gamsahurdiya'ya benziyor." eleştirisi getirdi.
Kremlin'den yapılan açıklamada da Medvedev Rusya dışişleri bakanlığına talimat vererek Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinde diplomatik ilişkilerin kurulmasını, söz konusu cumhuriyetlerle dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardımlaşmayı öngören anlaşma projesini hazırlamasını istedi.
Bağımsızlık sonrası birer açıklama yapan Güney Osetya lideri Eduard Kokaytı Kremlin'in verdiği kararın alındığını bu günün Güney Osetya halkının tarihinde en önemli gün olduğuna işaret ederek, "Rusya bizi soykırımdan kurtardı. Kendi topraklarımızda yaşamamız ve kalkınmamız için bize imkân sundu. Biz yüzyıllardır Rusya ile birlikteyiz." dedi. Abhazya lideri Sergey Bagapş da imzayı kendi halkı için tarihi bir olay olduğuna değinerek, "Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması yönünde atılan bu adımdan dolayı Rusya yönetimi ve Rus halkına minnettarım. Biz uzun zamandır bağımsızlık yolunda ilerliyoruz. Biz her zaman Rusya ile beraberiz." değerlendirmesinde bulundu. Sokaklara dökülen Güney Osetya ve Abhaz halklarının şenlik düzenlemeye başladığı belirtiliyor.
ROGOZİN'DEN SAAKAŞVİLİ'YE İLGİNÇ BENZETME
Batı ile ilişkilerin gerilmesini neden olacak imza öncesi Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve ABD Başkanı George W. Bush Medvedev'i tanıma konusunda uyarmıştı. Rus yetkililer Tiflis'in binlerce Oset'in ölümüne neden olan operasyonu gerçekleştirmesinin ardından bu iki bölgeyi kaybettiğini, bunu kabullenmenin gerektiğine işaret ediyorlar.
Rusya'nın NATO daimi temsilcisi Dmitri Rogozin şu an gelinen noktayı Birinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı yıllara benzeterek ilişkilerde yeni dondurulmuş alanların oluşması kaçınılmaz dedi. Rus RBK gazetesine açıklamada bulunan Rogozin, "Var olan atmosfer bana 1914 yılında Avrupa'da yaşanan süreci hatırlatıyor. Bir terörist dünya güçlerini karşı karşıya getirmişti." dedi. Rogozin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi Avusturya-Macaristan veliahdı Franz Ferdinand'ı öldürerek Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'e benzetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...