Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, hamilelikte karnın büyümesiyle ağırlık merkezinin öne kaydığını, kalça ve bel kaslarına daha fazla ağırlık yüklendiğini belirtti.
Hamilenin kas sisteminin kuvvetli olmaması durumunda, özellikle 5 veya 7. aydan itibaren bebeğin de ağırlığının artmasıyla bel ve kalça ağrısının çok sık yaşandığını dile getiren Şenbursa, hamilelerin, dışarıdan ilaç veya cihaz müdahalesi yapılmak istenmemesi nedeniyle, bu şiddetli ağrıyı çekmek zorunda kaldığını ifade etti.
Şenbursa, manuel terapiyle bel ve kalça kaslarına binen yükü azaltarak rahatlama sağladıklarını söyleyerek, kişinin durumuna göre bir veya ortalama beş seansta ağrının giderildiğini kaydetti.
Hamilelerin, bu şekilde süreci ağrısız geçirdiğini, rahat uyuduğunu belirten Şenbursa, hamileliğin ağrısız geçmesi nedeniyle doğumun da rahat gerçekleştiğini ve bebek üzerindeki stresin azaldığını bildirdi.
Şenbursa, kadınların, hamile kalmayı planlamadan önce, kas sistemlerini kontrolden geçirerek güçlendirmesi gerektiği uyarısında da bulundu.
İlk seansta rahatlama
Altı aylık hamile Yeliz Aylan, 5. ayda kasıklarından ayaklarına kadar ağrı hissedince gittiği hastanede, doktorların "Bu acıyı hamilelik süresince çekmek zorundasın" dediğini anlattı.
Ağrılarının giderek artması ve uykusuz geceler geçirmesi üzerine fizik tedaviye başladığını ancak oradaki geçici çözümlerle acısının dindirilemediğini belirten Aylan, manuel terapiyle ise daha ilk seanstan itibaren ağrılarının geçtiğini ve rahat uyuyabildiğini kaydetti.
(AA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...