İnanır, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ve Yeşilçam döneminin unutulmaz filmlerinin yer aldığı ''1. Yeşilçam Filmleri Festivali'' kapsamında Ankara'ya konuk oldu.
Öğrencilerin yoğun ilgisi ve alkışlar arasında karşılanan İnanır, film gösteriminin ardından öğrencilerle sohbet etti.
Sinemaya başlama serüvenini öğrencilerle paylaşan Kadir İnanır, Ordu'nun Fatsa ilçesinde büyüdüğünü ve liseden itibaren de yatılı olarak İstanbul'da okuduğunu söyledi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduğunu ve oyunculuğa foto romanlarla başladığını dile getiren İnanır, ''Sanatçı olmak hiç aklımda yoktu. İnsan kadere inanıyor'' dedi.
''Bu işe başladığım zaman 20 yaşındaydım ve o gün bugündür tam 41 yıl oldu'' diyen usta oyuncu, ''Şimdi toplayınca yaşımı da bulursunuz'' diye espri yaptı.
Hiç eğitim almadan ve hesapsızca oyunculuğa başladığını, ancak mesleğini büyük bir aşkla yaptığını belirten İnanır, film, afiş ve fotoğraflardan oluşan büyük bir arşivinin olduğunu ve bu arşive hiçbir sanatçının sahip olmadığını tahmin ettiğini de söyledi.
-''FİLMLERİ YAPARKEN İKİ ŞEYE ÇOK DİKKAT ETTİM''-
Sanat yaşamı boyunca prensiplerinin olduğunu ve bunlardan da taviz vermediğini ifade eden Kadir İnanır, ''Bu filmleri yaparken iki şeye dikkat ettim. Bu ülkenin insanlarının sorunlarına parmak basması ve bu sorunları ortadan kaldıracak çözümler önermesi'' dedi.
Sinemaya genç yaşlarda başladığı için ilk filmlerinde bu prensipleri gözetemediğini de belirten sanatçı, ''İlk 20 filmimin sorumluluğunu hiç üstlenmiyorum. Çünkü filmlere müdahale edecek gücüm yoktu'' diye konuştu.
Bundan 35 yıl önce yapılan filmlerine bakıldığında bunların her birinin farklı olumlu mesajlar içerdiğini vurgulayan İnanır, şunları söyledi:
''Şu filmlerin afişlerine bakın, her biri bu ülkenin bir köşesinde çekilmiştir. Türkiye haritasını gözünüzün önüne getirdiğiniz zaman benim filmlerimin çekilmediği vilayet yoktur. Bu ülkenin sanatçısı olarak hangi ülkede yaşadığımın bilinciyle bugünlere ulaştım. İnsanlarını o kadar iyi tanıyıp sevdim ki bütün dünyayı iki kere dolaştım, o ülkelere gittiğim zaman karşıdan baktığımda bu topraklar gerçekten bir cennet.
Bu ülke için bizim umudumuz da sizlersiniz. Yarın bu ülkenin yönetiminde sizler olacaksınız. O tertemiz ve namuslu ellerinizle bu ülke size emanet. Ben sizi sevmeyeyim, umudumu bağlamayayım da ne yapayım. Bir tek Tuna Nehrinin üzerine kaç devlet kurulmuş. Bu ülkenin nehirlerini bir sayın. Ancak ellerinde ne kadar oyun varsa hepsini yapıp ülkemizi elimizden almak istiyorlar. Açıktan boğmaya çalışıyorlar. Onun için sizler umudumuzsunuz. Ama alamazlar.''
Daha sonra, Kadir İnanır'a Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından onur ödülü verildi. İnanır, ödülünü kendisini uzun yıllardır izleyen seyirci ve ülkenin tüm insanları için aldığını söyledi.
Kadir İnanır, daha sonra fakültenin bahçesinde gençlerle bir araya gelerek sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.
star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...