İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), İzmir’de işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek amacıyla 12 Mayıs-27 Haziran 2014 arasında İzmir İşgücü Piyasası Talep Araştırması (İPA) yaptı. Bu talep araştırması ile İzmir’deki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme sebepleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi.
Yapılan araştırma hakkında bilgiler veren İl Müdürü Kadri Kabak,
“Alan çalışması, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen, İzmir’deki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirildi. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada İzmir’de örneklem yöntemi ile çalışıldı. Toplamda 6276 işyeri bizzat ziyaret edildi, bu işyerlerinin 5254 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandı.” diye konuştu. Çalışma kapsamında İzmir’de 13 bin 310 kişilik açık iş bulunduğunu kaydeden İŞKUR İl Müdürü, “İzmir’in açık iş oranı yüzde 3,2 olarak hesaplandı. Başka bir deyişle İzmir’de her 100 kişilik kadronun 96,8’i dolu 3,2’si ise boş olup doldurulmaya hazır. Saha çalışması sonuçlarında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 20,5’i açık işi olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle her 5 işyerinden 1’inin açık işi bulunuyor. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 65,5 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmekte.
Açık işler için yüzde 4,7 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 24,2 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 25,9 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 10,7 lise üstü eğitimliler talep edilmekte. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde açık işlerin yüzde 5’i için yabancı dil yeterliliği, yüzde 16,8’i için bilgisayar kullanımı, yüzde 11,3’ü için satış ve pazarlama, yüzde 20,6’sı için proje tabanlı çalışma, yüzde 29,1’i için etkin hesap yapabilme, yüzde 25,2’si için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 46,1’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 66’sı için takım çalışması becerileri, yüzde 61,6’sı için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve tecrübe, yüzde 67’si için fiziksel yeterlilik, yüzde 52,9’u için fazla mesaiye kalabilme, yüzde 75,3’ü için iş ahlâkına sahip olma, yüzde 12,9’u için seyahat edebilme esnekliği talep edildiği tespit edildi.” dedi.
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 9,3 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektöründe tespit edildiğini söyleyen Kadri Kabak, Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü yüzde 5,1 açık iş oranı ile Bilgi ve İletişim sektörün ve yüzde 3,9’luk açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörünün izlediğini belirtti.
İPA sonucunda İzmir’de açık işlerin en fazla olduğu meslekler şöyle sıralandı:
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...