Savunma Bakanı Ehud Barak'ın lideri olduğu İşçi Partisi'nden istifa etmesinin şoku sürerken, İşçi Partisi'ne mensup bakanlar da hükümetten ayrılma kararı aldı.
Barak bugün İşçi Partisi'nin liderliğinden istifa ederek, kendi grubunu kuracağını açıkladı. Bu gelişme üzerine Barak'ın hükümetin aşırı sağcı politikalarına göz yumduğu gerekçesiyle hükümetteki diğer İşçi Partili bakanlar da istifa etme kararı aldı.
Sosyal İşleri Bakanı Isaac Herzog, Azınlık Bakanı Avishay Braverman ve Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer de hükümetten ayrıldıklarını açıkladı. Ben-Eliezer, Türkiye'ye en yakın İsrailli bakanlardan birisi olarak gösteriliyordu.
Haaretz gazetesi, siyaset kaynaklarının Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Barak'ın yeni kurduğu "Atzmaut" (Özgürlük) grubuyla hükümet kurmak için İşçi Partili bakanların ayrılmasına ses çıkarmadığına düşündüklerini yazdı.
Barak, bugün İşçi Partisi'ndeki iç çekişmelerin dayanılmaz hale geldiğini öne sürerek kurduğu yeni oluşumun "merkezde, Siyonist ve demokrat" olacağını belirtti. Barak, önceliklerini "Arap dünyası ve Filistinliler'le barış, ekonomi ve ulusal birliğin sağlanması" olarak sıraladı.
Geçmişte bazı partilerde bu şekilde ayrılıklar yaşandığını belirten Barak, eski başbakanlar Ariel Şaron ve Ben Gurion ile Şimon Peres'i örnek verdi.
İşçi partisi, 120 üyeli İsrail parlamentosunda 13 üyeye sahip. Koalisyonda ise 5 bakanlığı bulunuyor. Bakan yardımcıları da var.
HÜKÜMET ÇATIRDIYOR
İsrail'de hükümet Şubat 2009'da yapılan seçimlerin ardından kurulan koalisyon hükümetinin pamuk ipliği bağlı olduğu ifade ediliyor.
Başbakan Netanyahu önderliğindeki Likud, aşırı sağcı Lieberman'ın partisi İsrail Evimiz, İşçi Partisi, Şas ve Yahudi Evi partileriyle koalisyon hükümeti oluşturdu.
Parlamentoda Likud'un 27, İsrail Evimiz'in 15, İşçi Partisi'nin 13, Şas'ın 11 ve Yahudi Evi'nin 3 milletvekili bulunuyor.
ORTADA ZATEN İKİ GRUP OLUŞUMU VARDI
Barak, Meclis Komisyonu'na gönderdiği yeni grup oluşumu başvurusunda da İşçi partisi üyeleri arasındaki ideolojik görüş farklılıklarının büyük olduğunu belirtip, "gerçekte ortada iki farklı grubun var olduğunu" kaydetti.
Barakla birlikte hareket eden isimlerden İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai de, İşçi Partisi'nin üyelerine gönderdiği yazıyla, partiden ayrılma, demokratik, Siyonist ve Yahudi temelinde bir parti kurma kararlarını tebliğ etti. Yazısında Vilnai, İşçi Partisi'nin Knesset'teki grubunun "parlamenter yaşamın barınamayacağı" bir topluluk haline geldiğini, "Parti üyelerinin, partinin ve başkanının aleyhine çalıştıklarını, hiçbir toplantıda kimin sizle olduğunun, kimin terkedip bir başka partiye katılacağının kestirilemediğini" belirtti.
Filistinliler'le barış görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından, İşçi Partisi Başkanı Barak, partili bakanlar ve milletvekillerinin, barış süreci olmazsa, partinin de koalisyondan çekilmesi yolundaki baskıları ile karşı karşıya idi. Yapılan tahminlere göre Barak, koalisyondan çıkmak zorunda kalmamak için partiyi bölmeyi kararlaştırdı.
Mevcut durumda İşçi partisinin koalisyondan çekilebileceği yorumları da yapılmasına rağmen, henüz bu konuda bir görüş belirten olmadı. Ancak, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifalar olacağı beklentisini taşıdığı ifade ediliyor. (HÜRRİYET)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |