Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen görüşme sırasında kapının önünde kavga çıkaran ABD Büyükelçisi Joseph Evan LeBaron'un, geçmişte ABD'nin Ankara ve İstanbul'daki diplomatik temsilciliklerinde de görev yaptığı ortaya çıktı. Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca bilen ABD'li Büyükelçi LeBaron ile Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Fuat Tanlay arasındaki kavga da, İngilizce değil Türkçe yaşandı.
Katar'a 2008'de ABD eski Başkanı George Bush döneminde atanan LeBaron'un ABD Dışişleri Bakanlığı sitesindeki özgeçmişinde 80'li yıllarda Ankara ve İstanbul'da görev yaptığı belirtiliyor. Türk diplomatik kaynakları da, ABD'li diplomatın Türkiye'deki ABD misyonlarında yaklaşık altı yıl görev yaptığını kaydetti. Kariyerinin büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştiren LeBaron, Moritanya ve Katar'daki büyükelçilik görevleri öncesinde Dışişleri Bakanlığı'nda istihbarattan sorumlu bakan yardımcılığı pozisyonuna kadar yükselen bir isim. Başbakan Erdoğan'ın Tanlay'ın verdiği tepkiyi olumlu karşıladığı belirtilirken, Tanlay'dan dün konu ile ilgili bilgi aldığı açıklandı. Başbakan'a yakın kaynaklar, 'LeBaron'un tavrının Türkiye'nin yanısıra kendi bakanı Clinton'a da saygısızlık anlamına geldiği' değerlendirmesi yaptılar.
İŞTE KAPIDA YAŞANAN KAVGA
Tanlay ile LeBaron arasındaki kavga, Türk heyetindeki tanıkların anlatımına göre şöyle gerçekleşti:
- Başbakan Erdoğan'ın Clinton'ı kabulü yarım saat olarak planlanmıştı. Görüşmenin uzaması üzerine Clinton'ın özel kalem müdürü, bakanını cebinden aramaya başladı. Clinton bu aramaların hiçbirine dönmedi.
- ABD heyeti içeriye hatırlatma notu gönderilmesini istedi. Ziyareti ABD tarafı yaptığı için teamüllere göre not, Türk protokol şefi tarafından baş başa görüşmenin yapıldığı odaya iletildi.
- Clinton, hatırlatma üzerine dışarı çıkmayınca, LeBaron görüşme yapılan odanın önüne gelerek içeri girmek istedi. Türk korumalar ise 'Görüşme sürüyor, içeri giremezsiniz' diyerek LeBaron'un içeri girmesini engelledi.
- LeBaron sesinin içeriden duyulabilmesi için şiddetli biçimde kapıya vurmaya başladı. Kendisini engelleyen Türk heyetine de Türkçe olarak 'Bakanımızın Katar Emiri ile görüşmesi Türkiye'den daha önemli. Bir an önce çıkartmam lazım' dedi.
- Tanlay devreye girip Türkçe, 'Tüm yaptıklarınız karşısında sustum. Ama sözleriniz üzerine müdahale etmek zorundayım. Türkiye'ye hakaret edemezsiniz. Türkiye'nin önemine ve büyüklüğüne siz karar veremezsiniz. Görüşme bitene kadar beklemek durumundasınız' karşılığı verdi.
- Çıkış karşısında susan LeBaron, ABD Dışişleri Bakan Yardımcıları'ndan biri tarafından uzaklaştırıldı.
80'li yıllarda Türkiye'deydi
ABD Dışişleri Bakanlığı'na 1980'de katılan LeBaron'un ilk görev yeri şu anda büyükelçi olarak görev yaptığı Doha oldu. 1980-89 arasında Amman, Ankara ve İstanbul'da çalıştı.. Washington'da bakanlığın Lübnan, İran ve Irak masalarında görev yapan LeBaron, Bahreyn ve Dubai'de görevlendirildi. Büyükelçi olmadan önceki son görevi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'istihbarat ve araştırma' konularından sorumlu Müsteşar Yardımcılığı idi. Dışişlerine girmeden Beyrut'ta Arapça öğrenen LeBaron bir süre Sudan'da araştırmalarını sürdürdü. 2003-2006 yılları arasnda Moritanya Büyükelçisi oldu. 2008'de George Bush tarafından Katar'a büyükelçi atandı. 2008'de ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın Üstün Hizmet Madalyası'nı alan LeBaron, mükemmel Farsça bilgisi nedeniyle ABD Dışişleri tarafından ödüllendirildi. Farsça ve Türkçe'nin yanısıra Fransızca ve Arapça da biliyor.
ABD'nin mesajını Tahran'a iletecek
UluslararasI toplumunun gözü bugün Tahran'da gerçekleşecek kritik buluşmada. Batı ile Tahran arasındaki nükleer kilidin çözümü için devreye giren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Tahran'da 1 gün içinde 4 kritik görüşme gerçekleştirmesi öngörülüyor. İran'ı, 'uranyum takası için iknaya' uğraşacak olan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Doha'da verdiği, 'İran' mesajını da Tahran'a iletecek. Davutoğlu'nun, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve İranlı muhatabı Manuçehr Mutteki'nin yanı sıra Nükleer Alanında Başmüzakereci Said Celili ve İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile de görüşmesi öngörülüyor. Davutoğlu'nun programında birbirinden kısmen de olsa farklı görüşler dile getiren yetkililerin yer alması, Ankara açısından, 'Durumun net bir fotoğrafını çekebilmek ve Tahran'ın pozisyonunu tüm nüanslarıyla anlamak bakımından' önem taşıyor. Ankara, Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı 'ek yaptırım kararı' oylaması öncesinde çözüm için her türlü diplomatik yolu zorlayacak. (akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...