E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kıbrıs Katliamları Konuşuyor 

Ada'da savaş sırasında iki tarafın da yakaladığı esirleri öldürdüğü gerçeği, Türk ve Rum basınında çıkan yazılarda ve yayımlanan kitaplarda itiraf ediliyor.

15.08.2009 - 10:27
Kıbrıs Katliamları Konuşuyor

Kıbrıs'ta savaş sırasında Türkler tarafından esir alınan 5 Rum askerden 21 yaşındaki Yannis Papayanni'nin cenazesi dün (esir düştüğü 14 Ağustos'ta) öldürülmesinin 35'inci yılında törenle kaldırıldı. Diğer 4 askerin cenazeleri ise önümüzdeki günlerde kaldırılacak. Son fotoğrafları o dönem Günaydın gazetesi adına Ada'ya giden ve savaşı izleyen muhabir Ergin Konuksever tarafından çekilen Rum askerler Andonakis Korelis, Panikos Nikolaou, Hristoforos Skordis, Yannis Papayannis, Filipos Hacikyryakos'un kemikleri DNA testinden sonra ailelerine teslim edildi. Askerlerden Papayanni'nin cenazesi toprağa verildi. Kıbrıs'ta ölüler, aslında bir süredir kitap ve gazeteler üzerinden konuşuluyor. 1964 ve 1974 yıllarında her iki tarafın da birbirlerinin köylerini basarak aileleri katlettikleri; her iki tarafın da yakaladıkları esirleri "öldürdükleri" gerek Türk gerekse Yunan ve Rum basınında ve yayımlanan anı kitaplarında da kaleme alınıyor. Özellikle bazı Rum gazeteleri Kıbrıs'ta Türklerin Rumları katlettiği kadar Rumların da Türkleri katlettiğini kabul eden yazılar çıkıyor. Kıbrıs'ta her iki dilde yayımlanan "Kanın Sesi" adlı kitabın yazarı Antonis Angastiniotis 1964 ve sonrasında Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerini basan başıbozuk Rum gerillaların katliamlarını kaleme alması tartışılmaya devam ediyor.

AİLELERE İADE EDİLİYOR
Yunanistan'da yayımlanan ve 1974'te Kıbrıs'taki Yunan Gücü'nde görev yapmış bir Yunan subayın anılarını kaleme alan avukat Vasilis Guruyannis'in ise "Yeşil Hatta Kırmızı" adlı kitabında Rum komandoların Kocakaya tepesinde esir aldıkları Türk askerlerini nasıl öldürdüklerini anlatıyor. Kıbrıs'ta Türk ve Rumlardan oluşan "kayıp şahıslar" karma komitesinde görevli olan ve DNA testleriyle tespit edilen kemikleri ait oldukları Türk ailelere teslim etme görevini üstlenen Gülden Plümer Küçük, bugüne kadar yapılan kazı- teslim işlemlerinden alınan sonuçları şöyle değerlendiriyor: "Kıbrıs'ta 1963- 64 ve 1974 olaylarında 502 Kıbrıslı Türk ve 1468 Kıbrıslı Rum kayıplara karıştı. Bugüne kadar kazılarda 500'e yakın kayıp şahıs çıkarttık ve 150'sini ailelerine teslim ettik." Bugüne kadar 500 kayıp şahıs, gömülü oldukları yerden çıkartıldı, ait oldukları iskeletlere yerleştirildi. DNA testleri ile kimlikleri tespit edilip ailelere iade edilenlerden 130'u Rum, 100'ü de Kıbrıslı Türk. DNA testleri tamamlandığında geri kalanlar da ait oldukları ailelere iade edilecek.

Nüfusun yüzde 3'ü kayıp
 
Kıbrıs'ta 1963-64 ve 1974 olaylarında 502 Kıbrıslı Türk ve 1468 Rum kayıplara karıştı. Bu, toplam nüfusun yüzde 3'üne tekabül ediyor. Bugüne kadar kazılarda 500'e yakın kayıp şahsın kemiklerine ulaşıldı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye, Aracılı Görüşmelerde Türkiye’yi istiyor
Suriye’nin Ankara Büyükelçisi Kablan, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı ...
Berlusconi'ye Şok Sözler
Fransa'nın saygın ve çok satan dergisi L'express Berlusconi'yi böyle değerlendirdi.
NASA'dan Korkutan Açıklama
2036-37 veya 2069'da 260 metrelik "Apophis: Yok Edici" meteorunun Dünya'ya ...
 
GOOGLE'dan 'Sinsi' Plan
Google, mühendislerinin, "Caffeine" adlı, daha hızlı yeni bir arama motoru ...
Domuz Gribi Arjantin'i Vurdu:
Arjantin'de domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının bir haftada ...
Dolandırıcılıkta İlginç Önlem:
Bulgaristan İçişleri Bakanlığı dolandırıcılık olaylarının önüne geçebilmek ...
 
İsveç'ten CHP'ye Açılım Eleştirisi
İsveç'te muhalefetteki Sosyal Demokrat Partisi, CHP'nin sağduyuyla hareket etmediğini söyledi.
Irak'ta Söylemler Sertleşiyor
Irak'ın Kerkük kentinin gelecekteki statüsü ile ilgili tartışmada çözüme ...
TAYVAN'DA ACI BİLANÇO:
Tayvan Devlet Başkanı, Morakot tayfunu felaketinde 500 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Türkmenistan
tff
TÜİK
Gurbangulı Berdimuhamedov
sınav stresi
İstihdam
işte benim stilim
Dilma Rousseff
Elif Erbakan