Avrupa Birliği (AB) üyelerinden yardım yerine kemer sıkma uyarısı alan Yunanistan ateş hattında kaldı. AB'den yardım gelmediği gibi hatalı istatistikleri, ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın ülkenin verilerini "makyajladığı" iddiası Yunanistan'a prestij ve güven kaybettiriyor. Yardım olmayınca yatırımcılar da kaçmaya başladı. Yunan tahvillerinin risk primi 360 puanı aştı. Son olarak ise ülkedeki kriz yabancı sıcak paranın komşu Doğu Avrupa ülkelerine akmasına sebep oluyor. Deutsche Bank AG Strateji Grup Başkanı Jim Reid, yatrıımcılara geçtiği notta bugün Avrupa'da yaşanan durumu "Alacakaranlık Kuşağında gibiyiz" sözleriyle özetledi ve "Piyasaya yeni bir Yunanistan gelmeden çözülmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
Hatalı istatistik skandalının ardından ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın bazı verilerini makyajlanmasına göz yumduğu haberleri karşısında Yunanistan'a tepkiler de çığ gibi büyüyor. Vurucu açıklama ise önceki gün Atina hükümetinin yardım paketi konusunda en fazla güvendiği isim olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Merkel parti toplantısında yaptığı konuşmada bankaları hem Almanya'yı hem de diğer ülkeleri krize sürükledikleri için sert bir tonda eleştirdi. Almanya ve diğer AB ülkelerinin banka kurtardıkları için şişen bütçelerini azaltmaya çalıştıklarını söyleyen Merkel, Goldman Sachs ve diğer bankalara sert çıktı. Merkel "Bizi uçuruma sürükleyen bankaların, bir de Yunanistan'ın ekonomik verilerinin tahrif edilmesinde rol oynadığı doğru çıkarsa, bu bir kepazelik olur" diye konuştu.
Papandreu araştırma komisyonu kuruyor
Avrupa İstatistik Ajansı ise konuyla ilgili Yunanistan'dan acil bilgi talep ediyor. Avrupa Komisyonu bu ay sonuna kadar Yunanistan'dan Goldman Sachs ile beraber yürüttüğü türev piyasası işlemlerine ilişkin detaylı bilgi istedi. Bu bilgiler ışığında Atina'nın AB bütçe kurallarına uyup uymadığı belirlenecek. Yunanistan ise ısrarla bir yardım paketinin açıklanmasını bekliyor. Yunanistan'ın çökmesi halinde tüm Euro Bölgesi'nin risk altında olacağı yönünde uyarılar yapan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise önceki gün Yunanistan'ın Avrupalı vergi mükelleflerinin parasını istemediğini sadece normal koşullar altında borçlanmaya ve bütçe açığını azaltmak için "nefes alacak bir alan"a ihtiyaçları olduğunu belirtti. Papandreu son olarak Goldman Sachs meselesinin araştırılması için de özel bir parlamento komisyonu kurmaya hazırlanıyor. Ancak bu kararın, Sosyalist hükümetle, muhalefetteki muhafazakarlar arasındaki kırılgan siyasi uzlaşma ortamını bozduğu da yapılan yorumlar arasında.
Goldman aynısını yaptı iddiası
Öte yandan Yunanistan tarafında tartışmalı Goldman işlemlerini "sıradan ve tamamen yasal işlemler" oldukları gerekçesi ile savunanlar da var. Reuters'a konuşan ve Goldman'ın veri makyajladığının iddia edildiği dönemde Yunanistan'ın ekonomi ve maliye bakanı olan Yannos Papantoniou "Bu işlemler sadece kur hareketlerinden kaynaklanan borç yükümüzde oluşacak bir artışın önüne geçmek için yapılan yasal işlemlerdi" dedi. Papantoniou, aynı işlemlerin bir çok Euro Bölgesi ülkesinde de gerçekleştirildiğini öne sürdü. İşlemlerin Yunanistan'ın euroya geçişini kolaylaştırmadığını söyleyen Papantoniou ülkenin söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği dönemde zaten Euro Bölgesi'ne üye olduğunu belirtti. İddialara göre Goldman Sachs Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ne girebilmesi için ülkenin ekonomik göstergeleriyle oynadı. 2002 yılında Goldman Sachs'la işbirliği yapan Atina hükümeti hileli takaslarla borçlarını gizledi. Borç perdelemesi, ABD Doları ve Japon Yeni cinsi 10 milyar dolarlık hazine tahvilinin geçmiş kurlardan euroya çevrilmesiyle gerçekleşti ve kağıt üzerinde 1 milyar dolar gelir elde edilmesi sağlandı. Goldman Sachs'ın benzer maskeleme tekniklerini 1996 yılında İtalya'da da uyguladığı ileri sürülüyor.
Risk primi yüksek
AB'den çıkmayan mali destek paketi ve Goldman Sachs tartışmalarının gölgesinde yatırımcının Yunanistan'ın bütçe açığını toparlayabileceğine ilişkin inancı azalıyor. Bunun en iyi işareti ise tahvil piyasalarında görülüyor. İki yıllık gösterge Yunan tahvillerinin faizleri şu an yüzde 5 ile Euro Bölgesi'nin en yüksek seviyesinde. Yani Yunanistan tahvillerine alıcı bulamadığı için daha yüksek faiz vermeyi gözden çıkarmış durumda. Gösterge olarak alınan Alman tahvilleri (Bund) yerine Yunan tahvili almak için yatırımcının talep ettiği faiz farkı ise yüzde 4'ün üzerinde. Yani spread farkı denilen risk primi 400 baz puana yaklaştı. Bu, Yunanistan'ın son 10 yıl boyunca 35 baz puan civarında dolanan ortalama spreadinin de 10 katının üzerinde.
Yunan tahvilinden kaçana Macar ve Türk tahvili önerisi
Yunanistan'a mali yardım çıkmasından umudunu kesen küresel yatırımcı ise yatırımlarnı Doğu Avrupa'ya kaydırmaya başladı. Dünyanın en büyük tahvil yatırımcılarından PIMCO, elindeki Polonya tahvillerini geçen hafta artırmaya başladığını bildirdi. HSBC bankası ise Macar hisseleri için "al" tavsiyesi vermeye başladı. Bloomberg'e göre Çek Cumhuriyeti, Türiye ve Rusya'ya ait tahviller de artık Yunan tahvillerinden daha çekici. Çünkü bu ülkelerin toplam borçları 2011 yılında Yunanistan ve İtalya'nın borç seviyelerinin en fazla 3'te 1'i oranında olacak. Macaristan kredi krizi sırasında IMF'den borç alan ilk AB üyesi olmuştu. Ülke 2006 yılından beri bütçe açığını yarı yarıya indirdi. Polonya ise bütçe açığını kapatmak için 10 milyar dolar civarında devlet varlığını satışa çıkardı. Doğu Avrupa'daki toparlanma para birimlerine de yansıdı. Ayrıca Doğu Avrupa'nın finasman durumu da bir yıl öncesine göre toparlandı. Geçen yıl içinde Polonya zlotisi isviçre frangı karşısında yüzde 23, Macar Forinti ise euro karşısında yüzde 14,3 değerlendi.(referans)