Hükümet, krizde çalışanların işsiz kalmaması için yeni model geliştirdi. Buna göre krize girdiğini bildiren işyeri 15 gün günlük maaş ödeyecek. Diğer 15 günlük ücret ise İşsizlik Fonu’ndan ödenecek.
Hükümet, küresel krizin işsizliği artırmasını önlemek amacıyla esnek çalışma modeline geçmeye hazırlanıyor. Krizden etkilenen işletmelerin işçi çıkarmasının önüne geçmek için hazırlanan yeni modele göre, işçinin bir ay yerine 15 gün veya daha az çalıştırılması formülü üzerinde duruluyor. Bu çerçevede, işçinin 15 günlük maaşını işveren, maaşın geri kalan bölümünü ise İşsizlik Fonu karşılayacak. Ancak, işveren gerekli başvuruyu yaparak bu modeli kabul etmesi halinde kendi işyerinde bunu uygulayabilecek.
ESNEK ÇALIŞMA ÇARE OLACAK
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel işsizliğin Türkiye’de doğurabileceği işsizlik sorununa karşılık yeni bir istihdam paketi üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi. Çelik, part-time ya da esnek çalışma modelinin işçilerin işten çıkartılmaması kaydıyla maaşlarının bir bölümünün fondan karşılanması şeklinde uygulanacağını ve bu konuda hazırlanan genelgenin önümüzdeki günlerde valiliklere İŞ-KUR aracılığıyla gönderileceğini söyledi.
PART-TIME MODELİ UYGULANACAK
ÇELİK, ‘Krizden kaynaklanacak bir durum söz konusu ise hemen genel müdürlüğümüze bunun bildirilmesi ve burada gerekli değerlendirmeler hızlıca yapılıp ve gerekirse kısa çalışma ödeneğinden istifade etmeleri sağlanacak. Hatta burada part-time çalışma bile olabilir. 30 gün çalışanların 15 gün çalışması veya ay içinde bir hafta çalışmaları halinde geri kalan sürelerini İşsizlik Fonu’ndan bizim ödememiz gündeme gelebilir. Bunları rahat bir şekilde karşılama imkánına sahibiz. Tüm bu açılımlar, krizin yansımasıyla bağlantılı. Şu anda böyle bir sıkıntı söz konusu değil’ dedi.
KRİZ OLURSA B PLANI HAZIR
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de küresel krizle birlikte işsizlik sorununun ortaya çıkması halinde B planlarının hazır olduğunu söyledi. Sürelerle ilgili konunun bir bütünlük içinde ele alınmasının daha doğru olacağını ifade eden Çelik, 4 ayla başlayan işsizlik maaşı uygulamasını zaman içinde 10 aya kadar çıkardıklarını belirterek, ‘Ani hem sürelerin kısaltılması hem de maaşlarının artırılması ve maaş verme sürelerinin artırılması bir bütünlük içinde ele alınması gereken bir konudur. Şu anda kriz döneminde, kriz süresi uzarsa o çerçevede bu konular düşünülebilir’ dedi.
35.5 KATRİLYON VAR
Çelik, İşsizlik Fonu’nda 35. 5 katrilyon fon varlığı olduğunu ifade ederek, ‘Krize hazırlıklıyız. Süreleri açabiliriz, kısaltabiliriz, maaşları artırabiliriz. Her konuda rahat ve esnek hareket edebileceğimiz bir marj var’ diye konuştu. GAP’la ilgili projenin istihdamı arttırmaya dönük olduğunu hatırlatan Çelik, bu projelerin bitirilmesiyle 2 milyonun üzerinde istihdamın olacağını kaydetti. TİSK Başkanı’nın kıdem tazminatlarının İşsizlik Fonu’ndan ödenmesine ilişkin önerisini değerlendiren Çelik, bunun kesinlikle olmayacağını söyledi.
Haber: Nevin Bilgin/Star