Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 970'e yükseldi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü 7,8 olarak düzeltti. Depremin büyüklüğü önce 7,5, daha sonra da 7,9 olarak duyurulmuştu.
Merkez, yerel saatle 11.56'da başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen depremden bir saat sonra 6,6 büyüklüğünde artçı şok kaydedildiğini açıkladı. İlk depremin ardından bölgede en az 4,2 büyüklüğünde 18 artçı sarsıntı daha meydana geldi.
Merkez, depremin sadece 11 kilometre derinlikte kaydedildiğini, bu nedenle yıkıcı etkiye yol açtığını belirtti. Deprem, komşu ülkeler Hindistan ve Bangladeş'te de can ve mal kaybına neden oldu. Hindistan'ın kuzeyindeki Bihar eyaletinde 35 kişinin öldüğü, çok sayıda binanın yıkıldığı bildirildi. Bangladeş'te 2, Tibet'te de 6 kişi deprem nedeniyle yaşamını yitirdi.
Hükümet, son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan ülkede olağanüstü hal ilan etti.
Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, başkent Katmandu dahil, birçok kentte büyük yıkıma yol açan depremin ardından şimdiye kadar 970 kişinin cesedinin çıkarıldığını ancak enkaz altında hala çok sayıda kişi bulunduğunu söyledi. Rijal, bazı bölgelerle temas kurulamadığını, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu kaydetti.
Rijal, "Halkımızın yardıma ihtiyacı var. Bu tür bir felaket konusunda çok daha bilgili ve donanımlı uluslararası kuruluşların desteğini bekliyoruz" dedi.
Depremde ağır hasar gören yollar trafiğe kapanırken telefon hizmetleri durma noktasına geldi. Başkent Katmandu'daki uluslararası havaalanı da uçuşlara kapatıldı.
Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde yaklaşık 2,5 milyon kişi yaşıyor. Bölgede çok sayıda da yabancı turist bulunuyor.
Meteoroloji uzmanları, depremin vurduğu ülkede bugün ve yarın şiddetli yağış ve fırtına beklendiğini açıkladı.
Köyler haritadan silindi
Başkent Katmandu yakınlarındaki Manglung köyünden Vim Tamang, gazetecilere, köyünün deprem ve sonrasında meydana gelen heyelan nedeniyle tamamen yıkıldığını söyledi. Köy halkının yarısından fazlasının öldüğünü belirten Tamang, "Çaresiziz. Yardım bekliyoruz" dedi.
Tarihi eserler yıkıldı
Ulusal gelirinin büyük kısmı turizme dayanan, 27,8 milyon nüfusa sahip Nepal'deki depremde yüzlerce yıllık tapınaklar ve tarihi anıtlar da yerle bir oldu.
Depremde yıkılanlar arasında UNICEF'in Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 62 metre yüksekliğindeki Dharahara Kulesi'nin yanı sıra eski kraliyet sarayı da bulunuyor. Kulenin enkazı altında çok sayıda kişinin kaldığı sanılıyor.
Deprem, çığa neden oldu
Depremin hemen ardından Everest'te de çığ faciası meydana geldi.
Çığ altında kalan 8 dağcı yaşamını yitirirken, 30'u yaralandı. Dağcıların hangi ülkeden oldukları henüz bilinmiyor.
Depremler ülkesi
Nepal'de, daha önce de şiddetli depremler meydana gelmişti.
Bihar bölgesinde 15 Ocak 1934'de meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde ülkenin neredeyse üçte ikisi harabeye dönmüştü. Depremde 12 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Yine Bihar bölgesinde 21 Ağustos 1988'de meydana gelen depremde ise Hindistan'da 282 kişi, Nepal'de de bine yakın kişi ölmüş, 16 bin kişi yaralanmıştı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...