Piyasalar, ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen açıklamalarla bir gün toparlanıyor, bir gün düşüyor. Analistlere göre, bu dalgalı seyir bir süre daha devam edecek. Küresel piyasalardaki dengesiz seyir içeriye de yansıyor. Öte yandan, iç piyasada Suriye riski de fiyatlandığı için dalga boyu diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla.
Milliyet'ten Ayfer Yıldız'ın haberine göre; piyasalarda önceki gün başlayan FED iyimserliği dün yerini kaygılara bıraktı. 2.26 TL’ye gerileyen dolar tekrar 2.28 TL’yi aştı. 75 binleri aşan BIST endeksi ise 73.494 puana indi. Peki, piyasalardaki bu ‘gel-git’in sebepleri neler? FED’in faizleri beklentilerden önce ve hızlı artıracağına yönelik endişeler doları 2.30 TL’nin üzerine taşımıştı. Önceki gün ise FED tutanaklarında faiz artırımlarının geç olabileceğine yönelik algı iyimserlik yaratmıştı.
Ancak, dün bazı FED üyelerinin açıklamaları, FED’in bakışında bir değişiklik olmadığını ve faizlerin beklenenden erken artırılacağı yönünde yorumlanınca dolar tekrar yükselişe geçti. Öte yandan IMF’in de dünya ekonomilerinde büyüme beklentilerini aşağı çekmesi de borsalarda satışa neden olurken, borsada satan yatırımcı dolara yöneldi.
FED toplantısı 28 Ekim’de
Ayrıca, Suriye’ye yönelik sorunların devam etmesi de jeopolitik risklerin Gündemde kalmasına neden oluyor.
Piyasaların şu anda en önemli gündem maddelerinden biri 28-29 Ekim tarihlerinde yapılacak olan FED toplantısı olacak. Kobani’ye ilişkin gelişmelerin yanı sıra ABD ve Euro Bölgesi ekonomik verileri de takip edilecek. Analistler, doların gelen açıklama ve verilere göre, 2.25-2.30 TL aralığındaki hareketlerini sürdürmesini bekliyor.
‘Dalgalı seyir devam edecek’
Veyis Fertekligil T-Bank Başekonomist
“Küresel piyasalar çok dalgalı seyrediyor. Bunda FED ve ECB’den gelen açıklamalar ve ABD ve Euro Bölgesi’ne ilişkin veriler önemli rol oynamakta. Türkiye de maalesef hem uluslararası piyasalardan, hem de içerideki olaylardan olumsuz etkilenmekte. Kobani’yle ilgili eylemlerin yanı sıra Türkiye’nin buraya askeri müdahalesi konusunda yapılan baskılar da piyasaları olumsuz etkilemekte. Ayrıca, ülkenin düşük büyüme beklentileri ve artan enflasyon da ekonomik görünüm açısından pek iç açıcı değil. Orta Vadeli Program da bu zayıf görünümü teyit etmekte. Bu açıdan önümüzdeki hafta da Türkiye piyasalarının diğer gelişmekte olan ülkelere göre negatif ayrıştığını görebiliriz. Bu çerçevede, küresel piyasalarda gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahında azalma olursa, iç ve dış jeopolitik sıkıntılar devam ederse dolar/TL’nin 2.30’ları tekrar görmesi ve faizlerin yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır.”
borsagündem
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...