Rice, başkent Trablus’a varışından sonra ilk olarak Libya Dışişleri Bakanı Abdülraman Şalgam ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanı, daha sonra Libya lideri Kaddafi tarafından kabul edildi. Rice’la tokalaşmayan, ancak kendi geleneklerine göre bayan konuğunu elini göğüsüne götürerek selamlayan ve ‘Hoşgeldin’ diyen Kaddafi, ABD heyetinde yer alanlarla el sıkıştı.
ABD’nin bombaladığı bina
Rice ve Kaddafi’nin buluştuğu binanın, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın 2 Amerikalı askerin öldüğü bombalı saldırısına Libya’nın karıştığı suçlaması üzerine misilleme olarak 1986 yılında ABD’nin bombaladığı yapı olduğu belirtildi.
55 yıldan bu yana Libya’yı ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Rice, Trablus’a gelirken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret, ABD’nin kalıcı düşmanlarının olmadığını gösteriyor. Ülkeler stratejik değişiklikler yaptıklarında ABD’nın yanıt vermeye hazır olduğunu gösteriyor. Doğrusu Libya’yı ziyaret edeceğimi hiç düşünmedim” dedi. Ziyaretinin ABD-Libya ilişkisinin ne kadar ilerlediğini gösterdiğini de ifade eden Rice, “Ama bu bir başlangıç, hikayenin sonu değil” diye konuştu.
Kaddafi, ABD ve İngiltere ile yürütülen gizli görüşmelerin neticesinde 2003’te kitle imha silahları üretmeyi bıraktığını açıklamış, terörü kınamış ve 1988’de bir Amerikan bir yolcu uçağının İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde düşürülmesi sonucu hayatını kaybeden 280 kişinin yakınlarına tazminat ödemeyi kabul etmişti. Libya ile ilişkilerini 1981’de donduran ABD, Kaddafi’nin bu adımları üzerine Libya’yı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarmıştı.
ABD’nin eski Başkanı Ronald Reagan, 1980’lerde terör örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle Kaddafi’yi “Ortadoğu’nun deli köpeği” olarak tanımlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, o dönemden Rice’ın ziyaretine kadar geçen süre içinde “Ay’a insan gönderildiğine, internetin bulunduğuna, Berlin Duvarı’nın yıkıldığına” dikkat çekti.