Rusya bütçeye ek gelir sağlamak için özel tüketim vergilerinde bir kısım düzenlemelere gitti. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da kabul edilen tasarıya göre Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye gönderilen doğalgaz için de Gazprom’dan vergi alınacak. Duma’da kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin de onaylaması gerekiyor.
Mavi Akım üzerinden özel şirketlerin alımı için ek 3 milyar metreküp doğalgaz talep eden Türkiye’nin indirim talepleri yeni sözleşme döneminde ele alınacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’dan indirim alınsa da bunun tüketiciye yansımayacağını, BOTAŞ’ın 2014’de oluşan 1 milyar dolarlık açığı kapatmalarının öncelikleri olduğunu ifade etmişti.
Mavi Akım üzerinden sevk edilen doğalgaza uygulanacak verginin yıllık bazda 40 milyar rubleyi (1 milyar dolar) bulması bekleniyor. Türkiye, 10 milyar metreküpü özel sektör olmak üzere 2015’de Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz almayı planlıyor.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov daha önce yaptığı açıklamada Mavi Akım sevkiyatına uygulanacak vergilerin Türkiye sevkiyatına zam olarak yansımayacağını ifade etmişti. Ancak 1 Ocak 2015’den itibaren Rusya ile sözleşmeleri yenileyecek Türkiye’nin indirim taleplerinin vergi masrafından etkilenmesinden endişe ediliyor.
Duma’nın kabul ettiği tasarıda yaptırımlar nedeni ile zor durumda olan petrol şirketlerinin korunması da var. Buna göre petrol için gümrük vergisi 3 yıl içinde aşamalı olarak yüzde 1,7 oranında azalacak.
Maliye Bakanlığı gayri safi milli hasılada yaşanan düşüş ve bütçe açığının kapatılması için gelecek yıldan itibaren ÖTV’de yüzde 5, sigarada ise yüzde 9-13 arasında zam yapacak. Tütün ürünlerine gelecek vergilerle Rusya bütçesi 560 milyon dolar ek gelir elde edecek.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |