Esnafın “denetim” korkusunu kullanan dolandırıcılar piyasada cirit atıyor. Artışın başlıca nedenleri arasında ise Maliye’nin son yıllarda vergi kaçağını önlemek için denetimleri sıklaştırması yatıyor. Bunu fırsat bilen uyanıklar da, “Maliye’den geliyorum, denetçiyim” diyerek esnaftan para topluyor. Sahte yaka kartları da kullanan dolandırıcıların en fazla kullandığı yöntem ise fahiş fiyatla gazete, broşür ve kitap satışı.
KÜÇÜK İLLERE DE İNDİLER
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerin yanı sıra küçük illere de inen sahte denetçilere karşı mükellefler, defterdarlıklar tarafından internet siteleri aracılığıyla uyarılıyor. İstanbul Vergi Dairesi bu konuda başlattığı çalışma çerçevesinde, sahte maliyeceler ile karşılaşan mükelleflerin ‘4440189’ numarasını kullanarak şikayette bulunması istiyor. Vergi dairelerinin asla gazete ve dergi satmayacağının altını çizen yetkililer, her türlü bilgi için vergi dairelerinin web adreslerini öneriyor.
NE KADAR VERGİ BORCUNUZUN OLDUĞUNU ÖĞRENİYORLAR
İlginç olan bir nokta ise sahte maliyecinin var olduğunu söylediği vergi borcu ile gerçekten mükellefin vergi borcunun aynı rakamlar olması. HABERTURK.COM’a konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkan Vekili Bülent Sarıgül, bu konuda tüm mükelleflerin uyanık olması gerektiğini vurguluyor. Son dönemde sahte maliyecelerde artış olduğunu doğrulayan Sarıgül, dolandırıcıların bazı bilgilere bir şekilde ulaştıklarını anlatarak mükelleflere şu uyarılarda bulunuyor: “Mükellefler kendilerine gelen kişilere mutlaka görev kartlarını sormalılar. Bununla da yetinmeyip eğer şüphelenirlerse mutlaka bizi ya da polisi arasınlar. Sonuçta bu bir adli olay. Biz baş edemiyoruz. Tek yapabileceğimiz mükellefi uyanık olma konusunda uyarmak”
BEŞİKTAŞ’TA HER GÜN BİNLERCE YTL TOPLUYORLAR
Sahte maliyecilerin mesken tuttuğu adreslerin başında da Beşiktaş geliyor. Ihlamur caddesi'nde 20 yıldır esnaf olan Bahadır Selen'in verdiği bilgiye göre, dolandırıcılar özellikle yeni açılan iş yerlerini gözüne kestiriyor. Çıkardıkları gazeteleri fahiş fiyata satmanın da ötesinde dolandırıcıların, "Vergi sorunu yaşamamak istemiyorsan bize şu kadar para vereceksin" dediğini ve halen aktif görevde olan maliyecilerin isimlerini kullandıklarını anlatan Selen, sahte görev kartı kullanıldığını ifade ediyor. Selen, bu sayede esnaftan her gün binlerce YTL toplandığını da sözlerine ekliyor.
İŞTE SAHTE MALİYECİLERİN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ :
1- Mükelleflerin işyerlerini telefonla arayıp, kendisini vergi memuru, inceleme memuru, vergi müfettişi yada Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı gibi mevcut unvanlarla tanıttıktan sonra, ‘Maliye çalışanları olarak kurduğumuz dernekler, Başkanlığımız eski çalışanları veya emeklileri yararına yemek, kokteyl veya gece tertiplendiği’ ifade edilerek davetiye satmaya çalışıyorlar. Almak istemeyenler hakkında ise vergi incelemesi yapılacağı şeklinde açık ya da ima yoluyla tehdit ediyorlar.
2-Maliye Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar ya da buralarda çalışan personel tarafından kurulan dernek ya da vakıfların ismi kullanılarak mükelleflere muhtelif eşantiyon eşya satışı yapmaya çalışıyorlar.
3-Mükellefi telefonla arama ya da işyerine yakasında “MALİYE” yazan kokartlarla gidip, içerisinde “maliye” ibaresi bulunan muhtelif yayınlar veya Maliye camiasındaki bazı kişiler referans olarak göstererek, mükelleflere gazete, dergi, CD, broşür satışı yapıyorlar.
4-Sık kullanılan başka bir yöntem de, “MALİYE”, “VERGİ İNCELEME” gibi ibarelerin geçtiği unvanlarla, seçilmiş ve adresleri belirlenmiş bazı kişi ve kuruluşlara Ankara’dan PTT kanalıyla belli bir tutar ödeme mukabilinde teslimatı yapılan zarflar gönderiyorlar. Tebligatın muhatabı kişi ve kuruluşlar, “MALİYE” “VERGİ İNCELEME” ibarelerinin geçtiği unvanları görünce Maliye’den gönderildiğini düşünerek istenilen tutarı ödeyip zarfı alıyor.
5-Son günlerde en sık başvurulan yöntemlerden diğeri ise “Şu kadar para verin borcunuzu silelim ya da borcunuzu yarıya indirelim… ” teklifi.
6-Genellikle lüks semtlerde yalnız yaşayan, yaşlı, emekli vatandaşları seçerek, iyi giyimli, düzgün konuşan şahıslar ile bizzat bu vatandaşlarımızın evlerine giderek sahte bir kimlik ibraz edip ödeyecekleri belirli tutarlar karşılığında kendilerini emlak ya da veraset ve intikal vergisinden muaf tutacaklarını ya da bu vergilere ilişkin borçlarını sileceklerini ifade ederek para tahsilatı yapmaya çalışıyorlar.
[email protected]
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |