Stresin çoğu zaman kişilerin özel yaşamını, iş hayatını ve ileri seviyede olduğunda psikolojik ve fizyolojik sağlığını olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, belirli dozdaki stresin zararlı olmadığını aktardı. Stresin aslında bir tepki olduğunu vurgulayan Şahin “Bu tepkinin fizyolojik boyutları çoğunlukla dışarıdan gözlemlenebilir. Nabızda, terlemede artış, mide kasılmaları, kasların gerginleşmesi gibi... Tepki sadece fizyolojik değil düşünsel ve duygusal boyutta da olur” dedi.
HAREKETE GEÇİRİYOR
Yoğun streste bireyin konsantre olmakta güçlük çektiğini söyleyen Şahin “Stres nedeniyle insan ilişkileri ve iş ilişkilerinde problemler ortaya çıkar. Fakat stressizlik de zararlı olduğunu söylemeliyiz. Stres, bireyi fiziksel ve düşünsel anlamda harekete geçirir. Hiç stresin olmaması aşırı olması kadar uzmanları endişelendirir” diye konuştu.
3 AŞAMASI VAR
Herkesin stres eşiğinin farklı olduğunu söyleyen Şahin “Aynı olaya karşı iki kişi farklı düzeyde stres hissedebilir. Hatta aynı kişi aynı olaya farklı zamanlarda farklı oranda stres hissedebilir. Yani asıl belirleyici olan stres yaratan etkenden daha çok bireyin bu etkene ne kadar önem verdiği ve onunla başetme konusunda kendini ne kadar yeterli gördüğüdür” dedi. Genel olarak stresin aşamaları üç kategoride ele alındığını anlatan Şahin “Bunlar; Alarm, Direnme ve Tükenme. Stres oluşturan etkenle karşılaştığımızda alarm durumuna geçeriz. Böylece bütün organizma bu duruma karşı direnmeye başlar. Ama direnme süreci uzun ve başarısız bir süreç ise enerjimiz biter ve üçüncü aşama olan tükenme evresine gireriz. Birey bu evrede başarılı olmalıdır” dedi.
star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |