TBMM Genel Kurulu, 1 Ocak-15 Aralık 2008 döneminde 697 saat 44 dakika mesai yaptı. Görüşmeler, tutanaklara 46 bin 18 sayfa olarak yansıdı.
Genel Kurulda en uzun süreyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun görüşmeleri yapıldı. Bu kanunun görüşmeleri, gündemdışı konuşmalarla birlikte 65 saat 40 dakika sürdü. Tasarının kanunlaşması 10 birleşimde ancak tamamlanabildi.
Görüşmeleri en fazla zaman alan tasarılardan biri de Temel Ceza Kanunlarına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı oldu. Bu tasarının görüşmeleri 8, TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının görüşmeleri ise 6 birleşim sürdü.
99 KANUN KABUL EDİLDİ
TBMM Başkanlığına, 171 kanun tasarısı, 246 kanun teklifi sunuldu. Genel Kurulda, 3'ü vetolu kanun olmak üzere toplam 99 kanun kabul edildi.
Genel Kurul, 96 kanun tasarı ve teklifi kanunlaştırırken veto edilen 3 kanunu da yeniden görüştü.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 9 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanunu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun ile Elektronik Haberleşme Kanunu da TBMM Genel Kurulunda yeniden kabul edildi.
EN FAZLA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ CHP'DEN
TBMM Başkanlığına, çeşitli konularda Meclis Araştırması açılması için 221 önerge verildi.
Önergelerin 102'si CHP, 72'si MHP, 17'si AK Parti, 28'i DTP'li milletvekilleri tarafından hazırlandı. Önergelerden biri ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ikisi de diğer milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.
Önergelerden 57'si birleştirilerek Genel Kurulda görüşüldü ve bunun sonucunda 7 Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Çalışmalarını tamamlayan 5 komisyonun raporlarından 4'ü görüşüldü. Komisyonlardan 2'si ise çalışmalarına devam ediyor.
CHP ve MHP grupları tarafından bazı bakanlar hakkında gensoru önergesi verildi. Gündeme alınan CHP'nin 3, MHP'nin 2 olmak üzere toplam 5 gensoru önergesinin gündeme alınması, yapılan görüşmelerin ardından kabul edilmedi
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 57 milletvekilinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin verdiği önerge de Genel Kurulda reddedildi.
TBMM BAŞKANI TOPTAN'I KABULLERİ
TBMM Başkanı Köksal Toptan da 2008 yılında 2 bin 701 kişiyi kabul etti, 1958 kişiyle telefonla görüştü.
Toptan'a, 3 bin 33 randevu talebi geldi. Toptan, randevu talep edenlerden 289 milletvekili, 59 eski milletvekili, 84 bürokrat, 10 işadamı ve çeşitli meslek gruplarından 169 kişiyi kabul etti. Toptan, 9 büyükelçi ile de görüştü.
TBMM Başkanı Toptan, 77 sivil toplum kuruluşundan 1333 kişi ile 26 okuldan 705 öğrenciyle bir araya geldi.
Toptan, randevu talep eden 220 basın mensubundan 4'ü yabancı basın olmak üzere toplam 43'ünü kabul etti. Köksal Toptan, telefonla görüşme talebinde bulunan 3109 kişiden 1795'iyle görüştü.
DAVETLER
Köksal Toptan, 4 bin 586 davetten 160'ına katılabildi. Katılamadığı davetlerden 1779'una telgraf gönderen Toptan, çeşitli konularda 174 mesaj yayımladı.
TBMM Başkanı Toptan, resmi davetler ve çeşitli toplantılara katılmak üzere 16 yurtdışı gezisinde bulundu.
Yurtdışı ziyaretleri sırasında KEİPA Parlamento Başkanları Konferansı, AB Parlamento Başkanları Konferansına katılan Toptan, 2010 Kültür Başkentleri çerçevesinde Macaristan'ın Peç kentine de gitti.
Toptan, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu tarafından Almanya'da düzenlenen Türk Gecesi'ne de katıldı.
MECLİSE ZİYARETÇİ AKINI...
Meclisi 2008 yılında yaklaşık 675 bin kişi ziyaret etti. TBMM'yi görmek ve tanımak amacıyla 60 bin 541 öğrenci de Meclise geldi.
Meclisteki lokantalarda toplam 860 bin 457 kişiye yemek verildi.
Üyeler lokantasında 258 bin 533 kişi, Üyeler Kafeteryasında 185 bin 113, Memurlar Lokantasında 366 bin 810, Sabit Osman Avcı Eğitim Tesislerinde 50 bin 1 kişi yemek yedi.
DÜZENLENEN ETKİNLİKLER
TBMM'de, konferans, seminer, toplantı, panel, sunum ve sergi gibi toplam 40 etkinlik düzenlendi.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü ve TBMM Onur Ödülü törenlerinin yanı sıra, 12 Mart İstiklal Marşının Kabul Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma töreni düzenlendi.
Meclis tarafından Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar Sergisi, 23 Nisan Fotoğraf Sergisi, Evler Gazi Mustafa Kemal'i Anlatıyor konulu sulu boya resim sergisi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü sergisi ile İnsan Hakları konulu kitap sergisi etkinlikleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Mecliste ayrıca, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamento Başkanları Konferansı, Çocuk Balosu, Bizim Çocuklar Öykü ve Şiir Yarışması, Ermeni Sorununun Hukuki Veçheleri başlıklı sunum, Dünya Gençlik Zirvesi, 18. Milli Egemenlik Sempozyumu, Basın-Siyaset İlişkisi Paneli, Yahya Kemal Beyatlı'yı Anma Programı gibi etkinlikler de düzenlendi.
TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, milletvekilleri, TBMM Genel Sekreterliği Teşkilatı ve yasama faaliyetleriyle ilgili olarak gazete ve dergilerde toplam 167 bin haber yayınlandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...