Symantec tarafından en son yayınlanan İnternet Güvenliği Tehdit Raporu'nda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika (MEA) bölgesinde en fazla sanal saldırı yapılan ülkeler listesinde ilk sırada yer aldı. Türkiye, en çok saldırı yapılan ülkeler listesinin dünya klasmanında ise 17. sırada.
Tehlikeli aktiviteler açısından gözlemlendiğinde ise Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde 8. sırada bulunurken, spam zombileri (İstenmeyen e-posta göndermek üzere, virüs ya da casus yazılım bulaştırılmış bilgisayarlar) açısından ise dünya sıralamasında 10., EMEA bölgesinde ise 6. sırada yer alıyor.
ANKARA RİSKLİ GRUPTA
Spam zombileri yoğunluğu açısından şehirlere göre yapılan sıralandırmada ise Ankara EMEA Bölgesinde 4. sırada yer alıyor. Olta saldırıları (Phishing) yoğunluğu açısından en yoğun ülkeler sıralamasında Türkiye, dünya genelinde 29. sırada yer alırken, tüm e-postalara göre istenmeyen e-posta yüzdesi Türkiye için yüzde 79.03 olarak belirtiliyor.
Zararlı kod bulaştırılmış bilgisayarlar açısından bakıldığında ise Türkiye, dünya sıralamasında 15. sırada yerini alırken, EMEA bölgesini kapsayan sıralamada 8. sırayı alıyor.
Zararlı kod bulaştırılmış bilgisayarlar açısından yapılan şehir sıralamasında Ankara bu kez 4. sırada karşımıza çıkıyor.
TEHLİKELİ AKTİVİTEDE ARTIŞ
Bunlara ilaveten, İnternet kullanıcısı başına en çok tehlikeli aktivite gözlenen ülkeler sıralamasında Türkiye, dünya genelinde 20. sırada bulunurken, DoS ataklarınca en çok hedeflenen ülkeler sıralamasında ise dünya genelinde 34. sırada bulunuyor. Son olarak Türkiye, istenmeyen e-posta açısından en yoğun ülkeler sıralamasında ise İsrail'den hemen sonra 20. sırada yer alıyor.
Kendimizi nasıl koruruz?
• Güçlü bir antivirüs kullanın ve bununla ilgili güncellemeleri asla ihmal etmeyin. En az 2-3 günde bir bilgisayarınızda komple virüs taraması yapın. Bilgisayarınızı biraz yavaşlatsa da arka planda sürekli bilgisayarınızda tarama yapan antivirüsler kullanın. (Örnek: Avast)
• Spy adı verilen casus yazılımlar ve bilgisayarınıza İnternetten bulaşabilecek zararlı kodlardan korunmak için mutlaka 'spyware' adı verilen 'casus yazılımlardan koruyucu' program kullanın. Bu yazılımı güncel tutup, arada bilgisayarınızı taramayı ihmal etmeyin. (Örnek: SpyBot)
• Güvenlik duvarı olmayan hatlar üzerinden İnternete çıkmayın. Özellikle ADSL İnternet kullanıyorsanız, güçlü bir güvenlik duvarı (firewall) olmadan İnternette dolaşmakla büyük risk alıyorsunuz demektir. (Örnek: Comodo)
Yeni Şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...