Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema sektörüne sağladığı desteği geçen yıla oranla 2 katına çıkartarak, film yapım projelerine 26 milyon 979 bin 750 lira ödedi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, sinema son yıllarda Türkiye'nin uluslararası arenada tanınırlığını arttıran önemli araçlardan biri haline geldi.
Bakanlık da dünya sinemasının önemli festivalleri sayılan Cannes, Berlin ve Rotterdam film festivallerden ödülle dönen Türk yapımlarının sayısının ve kalitesinin çoğalması amacıyla yapımcılara verdiği desteği ikiye katladı.
Bine yakın proje başvurdu
Türk sinema sektörünün dünya örnekleriyle rekabet gücünün arttırılması, elde edilen başarının sürdürülebilmesi ve Türk sinemasının marka haline getirilmesi amacıyla 3 yıl önce kurulan Sinema Genel Müdürlüğü de faaliyetlerine devam ediyor.
Bu çerçevede yapımcılar tarafından belgesel, kısa film, animasyon filmi ile senaryo, diyalog yazım ve geliştirme dallarında 951 proje başvurusu yapıldı.
Projeler arasından 89 belgesel film projesi 3 milyon 185 bin lira, 55 kısa film projesi 472 bin 250 lira, 54 senaryo ve diyalog yazım ve geliştirme projesi 472 bin 500 lira, 14 animasyon filmi projesi de 140 bin lira ile desteklendi. Böylece destek geçen yıla oranla yaklaşık 2 katına çıkartılarak, film yapım projelerine 26 milyon 979 bin 750 lira katkı sağlanmış oldu.
Bakanlık ayrıca 2014 yılında 64'ü yurt içi, 36'sı yurt dışında olmak üzere 100 etkinliğe yaklaşık 10 milyon lira destek verdi.
Türk filmleri başarıdan başarıya koşuyor
Türk sinemasının 100. yılında Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Nuri Bilge Ceylan'ın, Bakanlığın da katkılarıyla çektiği "Kış Uykusu"na gitti. Ceylan, 32 yıl sonra büyük ödülü kucaklayan ikinci Türk oldu. Film, Uluslararası Sinema Yazarları Ödülü'nü de (FIPRESCI) kazandı.
ABD'nin Boulder şehrinde bu yıl 15'incisi düzenlenen Moondance Uluslararası Film Festivali'nde, bir diğer Bakanlık destekli "Kelebeğin Rüyası"na ödül yağdı. Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği Kelebeğin Rüyası, Amerika'nın Cannes'i olarak gösterilen Moondance Uluslararası Film Festivalinde, "en iyi film" ödülünün yanında, Rahman Altın'ın müziğiyle "en iyi film müziği" ve oyuncu Mert Fırat'ın performansıyla "en iyi aktör" dallarında ödül aldı.
Kaan Müjdeci'nin Bakanlık destekli ilk uzun metrajlı filmi olan "Sivas", 71. Venedik Film Festivali'nde "jüri özel ödülü"nü kazandı. Ayrıca filmin başrol oyuncusu Doğan İzci, festivali takip eden uluslararası sinemayazarları tarafından "Premio Bastio D'Oro 2014-en iyi erkek oyuncu ödülü"ne layık görüldü.
Dünyanın farklı ülkelerinden sinemacıları ve sinemaseverleri ağırlayan 20. Saraybosna Film Festivali'e katılan diğer bir destekli yapım "Annemin Şarkısı" oldu. Yönetmenliğini Erol Mintaş'ın üstlendiği eser, festivalde en iyi film seçilirken, oyuncu Feyyaz Duman da filmdeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.
Türk sineması başarılarını taçlandırmayı İspanya'da 59'uncusu gerçekleştirilen Seminci Valladolid Film Festivali'yle sürdürdü. Festivalin onur konuğu olan Türk filmlerinden Kutluğ Ataman'ın "Kuzu" adlı yapımı, "en iyi senaryo" ve "en iyi görüntü yönetmeni" ödüllerini aldı. Ayrıca, "Kuzu"da sinemaseverin karşısına çıkan çocuk oyunculara da "özel ödül" verilmesi kararlaştırıldı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...