Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'un (S&P) Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başekonomisti Jean-Michel Six, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemesini artırması durumunda Türkiye'nin artan likiditeden faydalanabileceğini belirtti.
İki şekilde faydalanır
ECB'nin parasal genişleme programını 2018 yılının ortasına kadar sürdürerek 2.4 trilyon euroya yükseltmesini beklediğini dile getiren Başekonomist Six, “Türkiye ECB'nin parasal genişleme programının devam ettirmesinden ve artırmasından iki şekilde faydalanabilir. Öncelikle ECB'nin bu yönde adımları Euro Bölgesi'nin büyümesini destekleyecek. Bu Avrupa'nın büyümesi açısından iyi haber" ifadelerini kullandı. Six, oluşacak likidite fazlasının (para bolluğu) yeni piyasalar arayabileceğine işaret ederek, “Olası ikinci fayda ise şu; geçmişte ABD'de, Avrupa'da ve İngiltere'deki parasal genişleme programlarında, bu kadar büyük çaplı bir program olduğunda bir kısım likiditenin sızdığını gördük. Diğer ifadeyle Euro Bölgesi'ne enjekte edilen likiditenin bir kısmı sızarak daha fazla fırsat arayışı için bölge dışına çıkıyor” diye konuştu.
Adres gelişen piyasalar
FED'in parasal genişlemesinde likiditenin bir kısmının gelişmekte olan ekonomilere yönlendiğini vurgulayan Six, "Bu likidite, hisselere, tahviller ve konut sektörüne yatırıldı. Bu anlamda bu likiditenin bir kısmının sonunda Euro Bölgesi etrafındaki piyasalara gideceği konusunda şüphe yok. Türkiye açık şekilde buna aday ülke olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Zayıf euro Avrupa'ya yarar
Euronun son dönemde değer kazanmasına da değinen Six, "Faiz artışına ilişkin sürecin belirsizliği ise euro/dolar kurunun görünümünü etkiliyor. Faiz artış süreci ne kadar hızlı olursa, dolar o kadar güç kazanacaktır. Zayıf euro, Avrupa için yararlı olacaktır" dedi.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |