ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’daki görüşmeleri sırasında Türkiye’ye “füze savunma sistemi”nin yerleştirilmesi konusunun ele alındığı ortaya çıkmıştı. İran’ın uranyum zenginleştirme için düğmeye basmasının ardından ABD medyasında ‘yorum’ yarışı başladı. New York Times adeta “Türkiye’yi ancak füze kalkanı korur” kampanyası yürütüyor.
ABD’den yeni tezgah
İran’ın bugün başlayacağı uranyum zenginleştirme çalışmasını kendi lehine kullanmak isteyen ABD, harekete geçti. Washington, basın aracılığıyla “Türkiye’yi ancak füze kalkanı korur” kampanyası başlattı
İran’ın yüzde 20 zenginleştirilmiş nükleer yakıt üretimine bugün başlayacağı açıklandı. İran’ı hedef tahtasına oturtan ABD de bunu kullanarak Türkiye’yi füze üssü haline getirmek için harekete geçti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’daki görüşmeleri sırasında Türkiye’ye “füze savunma sistemi” nin yerleştirilmesi konusunu ele aldığı belirtiliyor. Bu konuyu gündemden düşürmeyen Amerikan basını da Gates’in doğru yaptığını, “Türkiye’yi ancak füze kalkanı koruyacağını” anlatan yazılar kaleme almaya başladı. New York Times gazetesince yayımlanan bir yorumda İran’ın nükleer bombayı elde etmesi halinde Türkiye’nin nükleerizasyonunu önlemeninin tek yolunu, ABD’li füzelerin sağlayacağı korumanın oluşturabileceği öne sürüldü. New York Times gazetesince, köşe yazarı Ross Douthat imzası ile yayımlanan “Sıfır Hayali” başlıklı bir yorumda, ABD Başkanı Barack Obama’nın, selefi George W. Bush ile kıyasla dış politika konularında daha soğukkanlı bir tutum takındığını belirterek Obama’nın, insan haklarından çok gerçekçiliğe, rejim değişikliğinden çok müzakerelere, demokrasinin teşvik edilmesinden çok ulusal çıkarlarına vurgu yaptığını yazdı.
Silahsızlanma yanlış!
Douthat, ABD’nin nükleer silahları azaltabileceğini ancak nükleer silahlar stoklarında indirime gidilerek veya yok edilerek başka ülkelerin nükleer silah arayışına yönelmesinin önleneceği argümanın “saflık” ve küresel güvenlik açısından sakıncalı olduğunu savunarak, silahsızlanmanın büyük yanlış olduğunu iddia etti.
Davutoğlu’na gönderme
Aslında ABD’nin nükleer silahlar stoklarının varlığının yerel silah yarışlarını caydırdığı öne sürülen yorumda şöyle devam edildi: “Kuzey Pasifik’teki nükleer şemsiyemizi kaldırın ve Güney Kore ile Japonya, acele nükleer yola girmek zorunda hissederler. Eğer İran, bombayı elde ederse, Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye’de nükleerizasyonun önlemeninin tek yolu, belki Amerikan füzelerince sağlanan koruma olur. Ve ’Sıfır Mümkün mü?’ kolokiyumunun ardından düzenlenen panelde Türk Dışişleri Bakanı, ülkesinin nükleer silahlara ihtiyacı olmadığını ilan etti ve çabucak ekledi çünkü ’NATO şemsiyesinin bir parçasıyız, dolayısıyla bu yeterlidir.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...