TÜSİAD'ın yazılı açıklamasında, ''yaşanan bütün gerilimlere, toplumsal kutuplaşmayı artıran ve siyasi çatışma ortamına zemin hazırlayan gelişmelere karşın, Türk demokrasisinin önemli bir olgunluk sınavını başarıyla tamamladığı'' ifade edildi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak, davanın açıldığı günden itibaren demokrasilerde parti kapatmaların ülkenin sorunlarına çözüm getirmediğinin, dahası kriz ve siyasi belirsizlik yaratması açısından demokrasi kültürüne zarar verdiğinin vurgulandığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
''Bu aşamada demokrasimizin daha nitelikli, katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşturulması için yapılması gerekenler vardır. Öncelikle, tüm siyasi partilerimizin, Türkiye'nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu gerçeğinden hareketle siyasi programlarını, faaliyetlerini ve gündemlerini bu doğrultuda oluşturmaları gerekir. Buna paralel olarak, Türk demokrasisinin gelişmesine engel olan anayasal ve yasal altyapı değiştirilmelidir.
AB'ye tam üyelik süreci de göz önüne alınarak, ülkemizin ihtiyaçlarına uygun geniş kapsamlı ve geniş katılımlı bir anayasa değişikliği süreci başlatılmalıdır. Yaşanan bu tecrübe ışığında, toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve çoğulcu demokrasinin unsurları olan sivil toplum örgütlerini de dışlamayan bir Anayasa Konvansiyonu çağrımızı yineliyor ve alınan kararın demokrasi tecrübemizde bir kilometre taşı olmasını diliyoruz.''
HİSARCIKLIOĞLU -''TÜRK HUKUKU KAZANMIŞTIR, DEMOKRASİ KAZANMIŞTIR''
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti hakkındaki kararını değerlendirirken, ''Türk hukuku kazanmıştır, demokrasi kazanmıştır'' dedi.
Hisarcıklıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduğunu belirterek, ''Yüce Mahkemenin verdiği karar, Büyük Milletimizin demokrasiye olan inancının tezahürü olarak kabul edilmelidir'' görüşüne yer verdi.
Herkesin serinkanlılıkla hareket etmesi gereken bir süreç yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''uluslararası piyasalarda nereye gideceği belli olmayan bir çalkantının tam ortasında, zaman geçirmeden yeniden ekonomiye odaklanılmasının'' önemini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Türk hukuku kazanmıştır, demokrasimiz kazanmıştır. Türk demokrasisinin ve hukukunun gücü, derinliği, çağdaşlığı ve birikimine şahit olduk. Seçimle işbaşına gelen siyasi partilerin, seçim başarısızlıkları ile görevden ayrılmaları prensibinin yerleşmesi yolunda atılan her adım, laik ve demokratik Cumhuriyetimizi zayıflatmaz, güçlendirir.
Şimdi artık işe yeniden koyulma zamanıdır. Derinleşen uluslararası finansal kriz ortamında ekonomide atmamız gereken adımlar, almamız gereken tedbirler vardır. Hızlanan küresel rekabet ortamında geleceğimizi kurmak yolunda atmamız gereken adımları ertelediğimiz her gün, bir kayıptır. Zaman, ekonominin meselelerine eğilme, önceliği ekonomik yeniden yapılanmaya verme zamanıdır.''
-''HERKES GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARMALI''-
Anayasa Mahkemesi kararından herkesin gereken dersleri çıkarmasında fayda bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ''gergin tartışmaya değil, yoğun çalışmaya ihtiyacı olduğunu'' ifade etti.
İş dünyasının beklentileri ve demokrasinin gelişmesiyle ilgili çalışmalara herkesin daha özenle destek vermesini isteyen Hisarcıklıoğlu, süreç içinde toplumun her kesiminin beklentilerini ertelemek zorunda kaldığını, artık ''hayatın normal akışına dönülmesi gerektiğini'' kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Bundan sonraki yol kazalarının önlenmesi için başta Anayasa olmak üzere, siyasal hayatımızı düzenleyen kanunların geniş bir mutabakat sağlanarak, demokrasimizin ve geleceğin büyük Türkiye'si için gerekli değişiklikler gerçekleştirilmelidir.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |