Gençler arasında vücut geliştirme tutkusu giderek yaygınlaşıyor. Birbiri ardına yeni vücut geliştirme merkezleri açılıyor. Bu merkezlerde gençlerin kısa sürede kaslı bir vücuda sahip olmak için hayvan besisinde kullanılan hormon içerikli ilaçlar kullanması gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Spor salonları ve sokaktan kaçak yollardan kolayca temin edilebilen hormonlar, organları iflas ettirerek ölüme sebep oluyor.
Sakarya Tabipler Odası, yasal olmayan hormonlara karşı örnek bir çalışmayı hayata geçirecek. Odanın görevlendireceği bir grup doktor, hormon ilaçlarının sağlığa verdiği zarar konusunu mercek altına alacak. Doktorlar spor salonlarını gezerek gençleri ve salon sahiplerini bu hormonların zarlarına karşı uyaracak. Salonların denetiminden sorumlu kurumlar uyarılacak. Odaya gelen ihbarlar anında değerlendirilerek emniyet birimlerine bilgi verilecek.
Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, ölümcül risk taşıyan hormon ilaçlarının ülkeye kaçak yollarla girdiğini belirterek, gençlerin sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Yapılan araştırmaların yaşları 18-25 arasında olan gençlerin belli bir süre vücut geliştirme merkezlerine gittiğini gösterdiğini vurgulayan Bostancı, “Gençler filmlerde gördükleri kişiler gibi bir vücuda kısa sürede sahip olmak istiyorlar. Bazı spor salonları da bu gençlere gıda takviyeleriyle ilaçlar ile hayvan besisinde kullanılan hormonlar tavsiye ediyor. Vücutlarının kısa sürede şekillenmeye başladığını gören gençler ise adeta ilaç bağımlısı oluyorlar." dedi.
“ÇİĞ YUMURTANIN YERE DÜŞMESİ GİBİ OLUR”
Vücut geliştirmede kullanılan hormon ilaçlarının besicilik sektöründe kullanılan hormon ilaçlarından farkı olmadığının altını çizen Bostancı, şu uyarılarda bulundu: “Ne yazık ki bu ilaçlar denetimsiz şekilde satılabiliyor. Kolayca temin edilebiliyor. Bu hormon ilaçlarını kullanan kişiler kullandıkları süre içinde kasları şişiyor. Bu arada kalp, akciğer, karaciğer, böbrek gibi organlar ise yavaş yavaş iflas ediyor. Ancak kişi bunun farkında olmuyor. Bedeni çiğ yumurtanın yere düşmesi gibi etki yapıyor.”
İsim vermek istemeyen spor salonu işletmecileri ise hormon ilaçlarının kolayca temin edilebildiğini, kısa sürede ‘vücut yapmak’ isteyen kişilerin çekinmeden bu ilaçları kullandığını belirtiyor. Ayrıca bu güne kadar hiçbir yetkilinin bu salonlara gelip hormon ilaçları ile ilgili bir şey sormadığını kaydediyor.
Bu arada 2007 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’nda görevli veteriner Hekim Batuhan Tayfun (33) aldığı hormon ilaçları sebebiyle hayatını kaybetmişti. Veteriner hekimin ölümüyle hormon ilaçların zararı bir süre gündeme gelmiş sonra yine unutulmuştu.
BUGÜN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...