Türkiye'nin en büyük ikinci alışveriş sitesi Weblebi.com kapanırken, siteden sipariş ettikleri ürünleri alamadıklarını ve paralarının kendilerine geri ödenmediğini iddia eden müşterilerin sayısı artıyor. Faaliyetlerini durdurduğunu açıklayan www.weblebi.com adresinde yer alan açıklamada, Weblebi.com'un yakın dönemde "sınırlı sayıda" siparişi teminci firmalarla yaşanan sıkıntılardan dolayı müşterilerine teslim edemediği belirtilerek, "Her zaman müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmayı ilke edinmiş olan firmamız, bu durumdan alışveriş yapmış siz müşterilerimizin herhangi bir zarar görmemeleri açısından sizi haklarınız konusunda bilgilendirmek istemektedir" diye belirtildi ve kredi kartı ile ödemede bulunan müşterilerin, ürünlerinin Weblebi.com tarafından henüz kargo şirketine teslim edilmemişse, öncelikle kredi kartının bağlı olduğu banka kart merkezine faks ile bir Harcama İtiraz Dilekçesi göndererek ilgili tutarın kredi kartlarına iade edilmesini talep etmeleri gerektiğini duyurdu.
WEBLEBI.COM MÜŞTERİLERİ ŞAŞKIN
Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na (İHA) konuşan Ömer Serhat, siteden 6 Haziran 2008 tarihinde iki adet 320 GB hard diski 210.17 YTL'ye satın aldığını fakat normalde ortalama 3 gün olan tedarik sürecinin 2 Temmuz 2008 tarihine kadar uzatıldıktan sonra siparişinin kendisine haber verilmeden iptal edildiğini iddia etti. "Bu süre içerisinde kendilerine 5 - 6 kez mail atmama rağmen bir cevap gelmedi, telefonla aramalarım ise sürekli meşgule düşüyordu" diyen Ömer Serhat, "Nihayet 26 Temmuz 2008'de gönderdiğim maile '18 Temmuz 2008 tarihinde paranız hesabınıza yatmıştır' şeklinde bir mail geldi. Fakat işlemlerimde böyle bir girdi görünmüyordu, yani param kesinlikle geri verilmedi" ifadelerini kullandı. Hakkını sonuna kadar savunacağını söyleyen Serhat, "En kısa sürede mahkemeye başvuracağım. Hem maddi hem manevi olarak beni zor durumda bıraktılar" dedi. Serhat artık internetten alışveriş yapmayı düşünmediğini de sözlerine ekledi.
Tüketicilerin sorunlarını yazdıkları Sikayetvar.com adlı sitede, Weblebi.com ile ilgili bin 779 şikayet bulunuyor. Şikayetlerin özellikle son aylarda arttığı dikkat çekiyor. Facebook sitesinde de "Weblebi.com Mağdurları" adı altında grup kurulduğu görüldü.
"WEBLEBI.COM'UN AÇIKLAMASI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"
Konuyla ilgili İHA'nın sorularını yanıtlayan Hepsiburda.com Genel Müdürü ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Kaan Dönmez, eskiden sektörün küçük olması nedeniyle bu tip olaylardan daha kötü etkilediğini fakat artık e-ticaretin milyar dolarlara ulaşmış bir sektör olduğundan bu tarz olaylardan daha az etkilediğini söyledi. "Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de bazı firmalar kapanabilir, yeni firmalar da girebilir" diyen Dönmez, "Şuna bakmak lazım kapanan şirket sayısı açılandan daha mı fazla? Böyle bir şey de yok. Dolayısı ile şu an sektörü negatif etkileyeceğini söyleyemeyeceğim" ifadelerini kullandı.
Weblebi.com sitesinde yer alan açıklamalarda dünyadaki ekonomik krizin etkisi, bankaların ve tedarikçi firmaların çevrimiçi ticarete kötü bakış açısı gibi ifadelere yer verdiğini söyleyen Kaan Dönmez, "Böyle bir şey yok, bankalar ve tedarikçi firmalar e-ticarete kötü bakmıyor, tam tersine önceden olduğundan daha iyi bakıyorlar" dedi.
"İFLAS ETTİK DEMEK BU KADAR BASİT OLMAMALI"
"İflas ettik, faaliyetlerimizi durdurduk demek bu kadar basit olmamalı" diye devam eden Dönmez, şunları söyledi:
"Bizim dernek olarak da zaten itirazımız buna. Weblebi.com şirketi eskiden dernek üyesi idi. Şöyle yapılabilirdi, bize 'biz zor durumdayız, operasyonumuzu durdurmaya karar verdik' denilseydi, dernek olarak yol gösterirdik. Önce sorumluluklarını yüklen, ürünleri gönder, insanları mağdur etme. Bütün yükümlülüklerini tamamladıktan sonra da siteni kapat. Ama onların yaptığı maalesef doğru bir yol değil."
"TÜKETİCELER HAKLARINI MAHKEMELERDE ARASINLAR"
Ödemelerini EFT veya havale ile yapanların mağduriyeti konusuna da değinen ETİD Başkanı Kaan Dönmez, bu mağdurların mahkemelere başvurmaları gerektiğini ifade ederek, tüketicilerin normal mağazalardan olduğu gibi internetten alışverişlerinde de seçimlerine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizidi.
Tüketicilerin bir sitenin güvenilir olup olamadığını anlamalarının birkaç yolu olduğunu dile getiren dönmez şu bilgileri verdi: "Birincisi, sitede künyesi olmayan bir yerden alışveriş yapmayacaksınız. Yeni çıkan yasaya göre her çıkan sitenin künyesi olmak zorunda; zaten künyesi olmayan şirketlere ve internet sitelerine hemen kapatma kararı uygulaması var. İkincisi, araştırarak almak lazım. Ürünler teslim olmadıysa eğer bankaya itiraz ederek kredi kartından yapılan tahsilatı geri alabilirsiniz ama süreç olarak hoş bir süreç değil; çünkü tüketicinin derdi ürünü almak iken, bu sefer ürün yerine kredi kartından çekilen ücreti geri
almak ile uğraşmak zorunda kalıyor. Ayrıca müşterilerin bilinçlenmesi de lazım. Ürünlerin daha ucuz olduğunu iddia eden her şirket güvenilir olmayabilir."
"BİLİNÇLİ TÜKETİCİNİN HAKKINI MAHKEMEDE ARAMASI GEREKİYOR"
İHA'nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran da, olaydan sektörün etkilenmeyeceğini, aksine çok sayıda insanı mağdur ettiği öne sürülen Weblebi.com sitesinin faaliyetini durdurmasını olumlu gördüğünü söyledi. Başaran, mağdur olan tüketicilerin haklarını mahkemeler yolu ile araması gerektiğinin de altını çizdi.
İstanbul Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hilmi Sezen ise, konu hakkında şu an için bilgisi olmadığından yorum yapamayacağını fakat mağdur olduğunu düşünen tüketicilerin mahkemelere başvurması gerektiğini belirtti.
Öte yandan, İHA'nın tüm çabalarına rağmen weblebi.com'dan konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.
(İHA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...