Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 47'sinin karşılandığı Osmaniye'de bu yıl birinci ve ikinci ürün olmak üzere 110 bin dekarda başlayan fıstık hasadı verimi sevindirdi. Kilosu 2.8 lira olması ise üreticileri üzdü.
Çukurova yöresinde ağırlıklı olarak Osmaniye'de ilkbahar aylarında ekilen ve ortalama 150 günde hasada hazır hale gelen yer fıstığının üretim maliyetinin arttığını dile getiren üretici para kazanamadığından yakınıyor. Fıstık üreticisi Süleyman Koca, "Fındık 50 lira. Antep fıstığı olmadığı için 100 lira. Bizim fıstığımız da kuru yemiş olmasına rağmen neden kilosu 2.8 lira. Biz yer fıstığını hasada hazır hale getirmek için 1 yıl emek veriyoruz. Mazot 4.5, fıstık gübrenin tonu ise bin 200 lira fıstığın kilosu ise 2.8 ile 3 lira arasında. Dışarıdan bakınca çok para kazanılıyor gibi gözlüyor ama mazotu, gübreyi ilacını ve sulama masrafını çıkınca elimize kalan ile geçinmekte zorlanıyoruz." dedi.
Osmaniye fıstığı olarak tescil yapılan yer fıstığının Türkiye üretiminin yüzde 47’si, işlenmesinin yüzde 80’ini ve pazarlanmasının yüzde 90’ının Osmaniye'de olduğunu belirten Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, "Antep fıstığının ve fındığın piyasada çok pahalı olmasından dolayı birçok üründe artık yer fıstığı tercih edilmekte. Sanayi ürünü haline gelen yer fıstığını gıda sektörü başta olmak üzere birçok içerisinde görebilmekteyiz. Çeşitliliğine bakıldığı zaman, kavrulmuş iç fıstık, bunun yanında tuzlu, kaynatılmış ve kabuklu iç fıstık şeklinde piyasaya sürülmekte. Piyasa bakıldığında soslu, ezme, unlu mamulleri, çikolatalı yer fıstığı, lokum, krema, ezmesi gibi türlerde yer fıstığı çeşitlerini görebilmekteyiz." şeklinde konuştu.
Osmaniye Ticaret Borsası'na kayıtlı 320 fıstık işiyle uğraşan üyeleri olduğunu belirten Çenet ise şunları ifade etti: "Bunun 20 tanesi fabrika türünde işletme sahipleri. Ayrıca 150 küçük çaplı esnaf bulunmakta. Yer fıstığının ekiminden hasadına kadar 100 bine yakın insan geçimini bu işten sağlamakta. 2013 yılında yer fıstığı 127 bin dekara ekildi ve 2014 yılında ise çok az bir miktar arttı. Geçen yıl dekar başına 350-450 kilogram ve toplamda 46 bin 870 ton ürün aldık. Bu yıl da aşağı yukarı aynı verimi beklemekteyiz."
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...