Yetkin, yaptığı açıklamada, Türkiye’de hasadın tamamlanma noktasında bulunduğu şu günlerde, 2008 yılı buğday üretimine ilişkin tahminlerin, bu yıl buğday üretiminin tüketimi karşılayabilir düzeyde olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.
Geçen yıl buğday üretiminin, yüzde 13,3 düşüşle, 17,3 milyon ton olarak gerçekleştiğini, bu rakamın, 18 milyon ton civarında olan tüketim rakamını karşılayamadığı için spekülatif hareketler oluştuğunu hatırlatan Yetkin, bunun sonucunda da un fiyatlarındaki artışın ekmek zamlarını tetiklediğini ve buğday ithalinin zorunluluk haline geldiğini kaydetti.
Bu yıl buğday üretiminin, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesindeki kuraklık nedeniyle uğranılan kayba karşın, 18 milyon ton olan tüketim miktarını karşılayabilecek düzeyde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini belirten Yetkin, "Hal böyleyken, özellikle ekmek üreticileri kesiminden hemen buğday ithaline girişilmesi, aksi takdirde yeni ekmek zamlarının gündeme geleceği yönünde uyarılar gelmeye başlamıştır. Ancak, buğday açığı olmadığı halde yapılan ithalat çağrısı, buğday ticareti yapanlar açısından tam hasat dönemi sonrasında ithal buğdayı piyasaya sürerek üreticinin elindeki buğdayı daha ucuza kapatma, ekmek üreticileri açısından ise yapılacak ekmek zammına gerekçe yaratma amaçlı görülmektedir" dedi.
Geçen yıllarda gerek una gerekse ekmeğe yapılan zam oranının buğdaya yapılan zamdan fazla olduğunu ifade eden Yetkin, "Örneğin geçen yıl un fiyatlarındaki artışın ekmek maliyetine yansıması yüzde 5-6 oranında olması gerekirken, ekmeğe yüzde 30 oranında zam yapılmıştır. Türkiye’de ekmek ve un üzerinde oynanan oyunlar kamuoyu tarafından bilinmektedir" diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...