E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YTL'den 'Y' Atılınca Ne Olacak? 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasasında YTL'ye uyum için 2009 sonuna kadar süre verilmesine rağmen, 2009 başında “Y” ibaresi para biriminden çıkarılacağı için doğacak olası karmaşaya karşı bir dizi önlem aldı.

11.08.2008 - 11:22
YTL den  Y  Atılınca Ne Olacak?

SPK'nın önlemlerini uygulamayan şirketler doğacak zarardan sorumlu tutulacak.

SPK Haftalık Bülteni'nde yer alan duyuruda, YTL'nin “Y” ibaresinin 1 Ocak 2009'dan itibaren kaldırılacağın anımsatılarak, “Y” ibaresinin kalkacağı tarih ile Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketlere YTL'ye uyum için verilen sürenin 31 Aralık 2009 olması birlikte değerlendirildiğinde süreler arasında bir yıl gibi bir zaman farkı doğduğuna işaret edildi.

Yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin nominal değeri YTL olup da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren “Y” ibaresi kalkacak olan (değişim oranı uygulanmış) senetler ile karıştırılması, bunun ihtilaflara ve suiistimallere yol açmasının muhtemel görüldüğü kaydedildi.

Şirket esas sözleşmelerinin ve hisse senetlerinin YTL ile uyumlu hale getirilmesinin yönetim kurullarının sorumluluğunda olduğu belirtilen duyuruda, kanuni olarak ilgili değişikliklerin yapılması için 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre tanınmış olmasına karşın gerek mevcut ortakların gerekse potansiyel ortakların aldatılmasının, dolandırılmasının önlenmesi açısından alınan karara yer verildi.

İMKB ŞİRKETLERİNİN UYUMU ÖNE ALINDI

Buna göre, payları İMKB'de işlem gören şirketler bakımından;
YTL'ye uyumlaştırma işlemlerini yapan şirketlerin mevcut kayıtlarını YTL'ye uyumlu olarak düzeltmesi ve MKK kayıtlarında da gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamaları gerekecek. Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklik uyarınca, esas sözleşmelerinde gerekli değişiklikleri henüz yapmamış olan anonim şirketlerin, yasal zorunluluk kapsamında tüm paylarda, YTL'ye geçişleri 1 Ocak 2009 tarihine kadar sağlamaları istenecek. Bu amaçla henüz YTL uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin de, esas sözleşme değişikliği işlemlerini tamamlamaları ve Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarında gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamaları zorunlu olacak.

Payları İMKB'de işlem görmeyen halka açık şirketler bakımından; esas sözleşme değişikliğini yapan şirketlerin mevcut kayıtlarını YTL'ye uyumlu olarak düzeltmesi istenecek. Esas sözleşmelerinde gerekli değişiklikleri henüz yapmamış olan şirketlerin yasal zorunluluk kapsamında tüm paylarda, YTL'ye geçişleri 1 Ocak 2009 tarihine kadar sağlamaları, bu amaçla henüz YTL uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin de, söz konusu tarihe kadar esas sözleşme değişikliği işlemlerini tamamlamaları gerekecek.

Bu tedbirlere ilave olarak, payları İMKB'de işlem görsün görmesin Kurul kaydında olan bütün halka açık şirketlerin; mevcut ortakları ile kamuoyunun; para biriminde meydana gelen değişikliğe ilişkin belirtilen konularda, pay sahipleriyle ilişkiler birimi aracılığıyla, iadeli taahhütlü mektup gönderilmesi, şirket internet sitesinde duyuru yapılması, mahalli veya ulusal gazetelerde ilan verilmesi ve benzeri yollardan en az ikisinin kullanılması yoluyla bilgilendirilmesi zorunlu olacak.

Hisse senetlerinde “Türk Lirası”na veya “Lira”ya yapılan atıfların, belirtilen değişim oranında “Yeni Türk Lirası”na yapılmış sayılacak.

ZARARDAN ŞİRKETLER SORUMLU OLACAK

YTL'nin “Y”sinin kaldırılmasından sonra, yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin, nominal değeri “Yeni Türk Lirası” (“Yeni Türk Lirası” uygulaması kalktıktan sonra “Türk Lirası” olarak ifade edilecek) olan senetler ile karıştırılmaması istendi. Uygulamada tüm hisse senetlerinin ihraç ya da ihdas tarihlerinin dikkate alınması suretiyle, bunlardaki para biriminin hangi “Türk Lirası” olduğunun belirlenmesi ve bu konuda yatırımcıların dikkatli olması gerekecek.

Aksi taktirde Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca “Y” atıldığında yatırımcıların ellerinde bulunan nominal değeri halen TL olan eski senetlerin, nominal değeri YTL olup da 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren “Y” ibaresi kalkacak olan (değişim oranı uygulanmış) senetler ile karıştırılması gerekecek. Bu noktanın ihtilaflara ve suiistimallere yol açmasından doğabilecek zararlardan şirket yönetim kurulları sorumlu olacak.

HALKA AÇIK OLMAYANLAR YENİ HİSSE SENEDİ BASTIRACAK

İMKB'de işlem görmeyen halka açık şirketlerin, mevcut hisse senetlerinin yerine geçmek üzere, yeni para birimine göre hisse senetlerini bastırmaları veya 1 Yeni Kuruşa tamamlanmamış paylar için kesir makbuzu düzenlemeleri gerekecek. Hisse senedi değişim işlemlerini tamamlamaları, YTL'ye henüz uyum işlemlerini yapmamış olan bu şirketlerin, mevcut senetlerini tek tertipte birleştirmeleri mümkün olacak. Bu yolu tercih etmeleri halinde, eski hisse senetlerini taşıdıkları kuponlarla birlikte iptal ederek, bu durumu noter tarafından düzenlenecek tutanakla tespit ettirmeleri ve hisse senetlerinin bastırılmasını ve basılı örnekleri ile mevcut hisse senetlerinin noter huzurunda iptalini takiben iptal tutanağını SPK'ya göndermeleri zorunlu tutulacak.

Anılan piyasa katılımcıları dışında kalan; portföy yönetim şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gayrimenkul değerleme şirketleri, derecelendirme şirketleri ile aracı kurumlar gibi sermaye piyasası kurumları ile Merkezi Kayıt Kuruluşu, İMKB Takas ve Saklama Bankası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın gerekli işlemleri yapmalarında yarar görüldüğü de kayıt altına alındı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özelleştirmeden 5,8 Milyor $ Geldi
Kritik seviyelere ulaşan cari açık için de büyük önem taşıyan özelleştirme ...
'Kredi Kartı Türkiye'de Ulusal Krize Neden Olabilir'
New York Times gazetesi, Türkiye’de kredi kart sayısının 38 milyon üzerine ...
Petrol Fiyatları Düştü
Amerikan Doları’nın yeniden değer kazanması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması ...
 
Akbank'tan Eleman Müjdesi
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Akbank'ın yılın ilk yarısındaki net ...
Ekonomi İçin Daha Büyük Risk Hükümetin Kendisi!
Türkiye’de hükümet ile "laikler" arasındaki tartışmaların sürmesinin ekonomi ...
5 Milyon Kişinin KEY'i Devlete Kaldı
KEY hesaplarını tasfiye kapsamında yaklaşık 5 milyon kişi parasını almaya gitmedi...
 
En Düşük Maaş 1250 YTL
KESK, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelerinde en düşük memur maaşının ...
Dolar Son 5 Ayın En Yüksek Değerinde
ABD Doları, avro ve diğer para birimleri karşısında son beş ayın en yüksek değerine ulaştı.
Banka Faizlerinde Düşüş Sürüyor
Anadolubank'tan yapılan yazılı açıklamada, bankanın yüzde 1,64 olan sabit ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
rusya
fenerbahçe
passolig
Adana Demirspor
1. Lig
Jose Mourinho
ütopya
Vedat İnceefe
TV8