Dünya Bankası Başkanı Rebort Zoellick'in, açlık tehlikesi çeken ülkelere mayıs ayı başına kadar acilen 500 milyon dolarlık acil gıda yardımı yapılması gerektiği yolundaki çağrısına ilk yanıt Amerika ve Almanya'dan geldi.
ABD Başkanı George Bush zor durumdaki ülkelere ilk etapta 200 milyon dolarlık gıda yardımı yapılacağını açıklarken, Almanya da yaptığı 36 milyon dolarlık yardıma 15 milyon dolarlık ilave daha yapacağını belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Bush'un 200 milyon dolarlık gıda yardımının serbest bırakılması emrini verdiği belirtilerek, 'Söz konusu ilave yardım başta Afrika olmak üzere çok sayıda ülkede artan gıda fiyatlarının yarattığı sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla yapılacak' denildi.
Bush çok etkilendi
Başkan Bush'un bu konuda Tarım Bakanı'nı görevlendirdiği belirtildi. Beyaz Saray sözcüsü, konuyla ililgi olarak pazartesi günü (önceki gün) bilgilendirilen Bush'un 'çok endişelendiğini' ve ABD'nin sorunların çözümüne katkı için yapabileceklerinin araştırılması talimatını verdiğini söyledi.
ABD 2007 yılında dünyada sıkıntı çeken ülkelere 2.1 milyar dolarlık gıda yardımı yaptı. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Başkan Bush'un gıda yardımını ihtiyacı olan ülkelere en yakın pazarlardan temin etme politikasına sürdüreceğini açıkladı. Bush'ın taşıma ücretinden tasarruf ederek maliyetleri düşürmeyi hedefleyen bu politikası Amerikalı çiftçiler tarafından eleştiriliyor.
Kriz acil boyutlara ulaştı
Dünyada yaşanan gıda krizinin yankıları ve açlık tehdidine yönelik gelen çağrılar büyüyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, dünyadaki gıda krizinin acil boyutlara ulaştığını ve dünya genelinde yoksullukla mücadelede son dönemde kat edilen mesafeyi tehdit ettiğini belirtti. Genel Sekreter Ban, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin, Bretton Woods Kurumları ile yaptığı üst düzey toplantıdaki konuşmasında, gıda ürünlerinin fiyatlarında yaşanan hızlı artışın, hem kısa hem de uzun dönemli önlemlerin alınmasını gerektirdiğini söyledi.
Ban, kısa dönemde dünyanın pek çok bölgesinde gıda ihtiyacının karşılanarak açlığın önlenmesi gerektiğini belirtti ve uzun dönemde gıda üretiminin artması gerektiğini vurguladı. Büyüyen gıda krizinin daha geniş siyasi ve güvenlik boyutu olabileceğini belirten Ban, herkesi 'acil ve uyumlu' bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.
Haiti'de gıda gemisine saldırı
Dünya Bankası'nın, son üç yılda dünyada iki katına çıkan gıda ürünleri fiyatlarının düşük gelire sahip ülkelerde 100 milyon insanı daha da yoksullaştıracağı uyarısında bulunduğunu anımsatan Ban, giderek büyüyen gıda krizinin son dönemde dünyada yoksullukla mücadelede kaydedilen gelişmeyi yok edebileceğini belirtti.
BM ülkeleri, 2000 yılında eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın öncülüğünde Binyıl Kalkınma Hedefleri'ni kabul ederek, 2015 yılına kadar tüm dünyada başta yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırma olmak üzere çok önemli hedefler kabul etmişlerdi.
Haiti'de başbakanın görevden alınmasına yol açan ekmek isyanının yankıları sürerken gıda ürünleri yüklü bir gemi saldırıya uğradı. Kuzeydeki Saint-Marc ile Anse-Rouge arasında sefer yapan gemiye düzenlenen saldırıda mürettebattan ikisi kadın altı kişi öldü. Hayatta kalan tek kişi balıkçılar tarafından kurtarıldı.
Hindistan'da protesto
Birleşmiş Milletler Haiti'ye 10 milyon dolarlık gıda yardımı yapmaya hazırlanırken, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez de ülkeye gıda yardımında bulunacağını söyledi. Hindistan'da muhalefet milletvekilleri, meclisin alt kanadının çalışmalarını engelleyerek fiyat artışlarını protesto etti ve Maliye bakanından gerekli tedbirleri almasını istedi. Ana muhalefetteki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'ne bağlı milletvekilleri, mecliste yaptıkları protesto eylemleri sırasında, "Bu hükümet faydasız, fiyatları kontrol altına alamıyor" diye bağırdılar. Muhalefet milletvekillerinden önce de koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Komünistler, fiyat artışı konusunda hükümetin başarısız olduğunu dile getiren slogan ve pankartlarla meclise doğru yürüyüş yaptılar. Komünistler, gıda stoku yapanlara karşı önlemler alınmasını, fiyat artışında etkili olduğu belirtilen vadeli emtia ticaretinin yasaklanmasını istediler.
Hindistan'da mart ayındaki enflasyon oranı son üç yılın en yüksek seviyesi olan 7.41'e çıkmış, bu durum siyasi alana yansımıştı.
Komünistlerin desteklediği hükümet, fiyat artışları nedeniyle sarsılmış ve bazı mallarda ithalatı sınırlandırmak gibi önlemler almıştı.
Güney Afrika alarmda
Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde bir açıklama yapan sendikalar federasyonu COSATU, yükselen gıda fiyatları karşısında ülkede ayaklanma çıkabileceği uyarısında bulundu.
COSATU sözcüsü Patrick Craven, insanların çok kızgın olduğunu belirterek, Güney Afrika'daki bu kızgınlığın, Haiti'deki gibi kargaşayla sonuçlanma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Fiyat artışlarına karşı protesto kampanyası başlattıklarını belirten Craven, bu barışçıl kampanyayla insanların kızgınlığını olumlu yönde kanalize etmeye çalışacaklarını kaydetti.
Kampanya çerçevesinde yürüyüşler ve grevler yapılacak. Güney Afrika'da gıda fiyatlarındaki artış enflasyonunun son beş yılın en üst seviyesine çıkmasına yol açtı. Ülkede işsizlik oranı da yüzde 25'i buluyor. Dünya pazarlarında pirinç fiyatları son iki ayda yüzde 75, buğdayınki de geçen sene yüzde 120 oranında yükseldi. Afrika'daki temel gıda maddesi mısırın fiyatıysa 2006 başından beri iki kattan fazla yükseldi. Gıda fiyatlarının yükselmesi yüzünden Afrika kıtasında Mısır, Kamerun, Nijer, Burkina Faso, Asya'da ise Endonezya ve Filipinler'de protestolar yapıldı. 31 yıl önceki 'ekmek ayaklanmasından' bu yana en büyük isyanın ortaya çıktığı belirtilen Mısır'da geçen haftaki gösterilerde çıkan çatışmada iki kişi ölmüş, 100'ün üzerinde kişi yaralanmıştı.Petrol fiyatlarının yükselmesi, refah seviyesi gelişen Asya'da gıdaya olan talebin artması, verimli toprakların biyoyakıt için tahıl üretiminde kullanılması, fiyatların yükselmesine yol açıyor.
Okullarda sınıflar da boşaldı
UNICEF gıda fiyatlarındaki artışın okula giden çocuk sayısını azalttığını açıkladı. UNICEF'e göre yoksul ülkelerde çocuklar bu nedenle okula değil çalışmaya gönderiliyor. Bütçelerinin yaklaşık yüzde 75'ini gıdaya harcayan yoksul ükelerde okula giden çocuk sayısının hızla azaldığını belirten UNICEF sözcüsü Veronique Taveau, kuruluşun fiyatlardaki artışı büyük bir endişeyle gözlediğini söyledi. Zengin ülkelerinde aile bütçesinin yüzde 15'ı gıda harcamaları için kullanılıyor. Dünya Gıda Programı yetkililerinden Christiane Berthiaume bu gelişmenin kendisini ilk kez Çin ve Hindistan'dan gıda ithal eden Nepal'de gösterdiğini belirterek 'Birçok ülkede çocuklar gün içinde tek yemeği okul kantininde yiyorlar' dedi. Bu çocukların önemli bölümü okula gitmedikleri için de aç yatıyorlar. Örgüt Kamboçya'da haftalık 25 sent ücretle okullarda günde 450 bin yemek dağııtıyor.
Radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...