Kırklareli'de arazide bilimsel inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden (ÇOMÜ) bazı bilim adamlarının bulduğu üç kuyruklu kertenkele, özel sıvı içinde müzede sergileniyor.
ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tosunoğlu, AA muhabirine, Kırklareli'nin Üsküp beldesinde bazı öğretim üyeleriyle kısa süre önce yaptıkları çalışma sırasında, ot ve çalıların arasında sıkışmış kertenkele bulduklarını söyledi.
Çabalarına rağmen kurtaramadıkları sürüngenin üç kuyruğu olduğunu fark ettiklerini anlatan Tosunoğlu, bunun, çok nadir görüldüğünü ifade etti.
Kertenkelelerin, tehlike anlarında hayatlarını kurtarmak ve daha hızlı kaçabilmek için mevcut kuyruklarını bırakabildiğine dikkati çeken Tosunoğlu, şöyle konuştu:
"Bu, bilinen bir olaydır. Kuyruk daha sonra yeniden çıkar. Biz buna 'yenilenme' diyoruz. Doğada bu durum sıkça görülen bir olaydır ancak bu örneğimiz, sıradan bir kuyruk tipi değil. Tek bir yenilenme yok. Kuyruk yerine birden fazla dallanma var. Üç kuyruk yapısı karşımıza çıkıyor. Tabii bu çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Üç kuyruğa sahip kertenkele örneklerine doğada rastlamak çok ama çok zordur. Ben ve ekip arkadaşlarım böyle bir duruma ilk kez şahit olduk. Milyonda bir görülebilecek durum diyebiliriz."
"Bu kertenkele, alışılmışın dışında üç farklı kuyruk yapısının üç koldan yenilenmesiyle diğerlerinden farklılık gösteriyor" diyen Tosunoğlu, üç kuyruğun hayvanın hareket kabiliyetlerini kısıtlayabildiğini belirtti.
Kertenkelenin kuyruğuna zarar verilmiş olabileceğini dile getiren Tosunoğlu, şunları kaydetti:
"Kuyruğun zarar gören yerlerinden kemik yerine, kıkırdak bir yapıda oraya uyaranlar gelip, zarar gören farklı yerlerden tomurcuklanarak ya da oradan gelişerek, dokular ilave kuyruk yapısı oluşturmuş. Demek ki bu hayvan, kuyruğundan çok farklı şekillerde şiddetli bir saldırıya uğramış. Farklı yerlerinden kuyruğa güç uygulanmış. İşte bu zarar gören yoğun yerlerden uyaranların etkisiyle, oralardan yeni kuyruk dokuları oluşmuş."
Bu tip örneklere yurt dışında da rastlamanın zor olduğunu vurgulayan Tosunoğlu, "Rastlandığı takdirde de büyük öneme sahip oluyor. Bizim de şansımız, böyle bir örneği Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi'nde sergilememiz. Diğer kertenkelelerden farklı bu yapıyı da gelen misafirlere göstermek çok önemli" dedi.
Üç kuyruklu kertenkele, müzede özel sıvı içinde sergileniyor.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...