64. Hükümet'te görev alan yeni ekonomi yönetimine ilişkin ekonomistler, kabinede ekonomi ile doğrudan ilgili bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimlerin atandığını kaydediyor.
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, yeni kabinenin Türkiye'de piyasaları pozitif etkileyebileceğini dile getirdi.
Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcısı atanmasını "olumlu bir adım" şeklinde nitelendiren Ash, Şimşek'in artık ekonomik reformlar konusunda en önemli pozisyonda bulunduğuna dikkati çekerek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atanan Berat Albayrak da enerji alanında iyi işler çıkarabilecek beceriye sahip" diye konuştu.
Ash, hükümetin bundan sonraki dönemde düşük vergi ortamını koruyarak kamu yatırımlarına önem vereceğini aktararak, "Yeni kabine, Türkiye'de piyasaları olumlu etkileyebilir" ifadesini kullandı.
Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Şimşek'in yeni kabinede önde gelen isimler arasında yer aldığının altını çizerek, bu durumun pozitif değerlendirildiğini söyledi.
"Ekonomi ile doğrudan ilgili bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimler atandı"
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ekonomi ile doğrudan ilgili diğer bakanlıklara bilinen ve deneyimli isimlerin atandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Başbakan Yardımcılığı’na terfi eden ve önceki hükümette Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini yürütmüş olan Sayın Lütfi Elvan, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) geçmişi ve siyasi deneyimi ile muhtemelen yatırımlardan sorumlu pozisyon için uygun bir seçim. Maliye Bakanlığı'na getirilen Naci Ağbal ise zaten üst düzey ve deneyimli bir maliye bürokratı olarak bilinmekte. Ayrıca son 6 yılda Sayın Şimşek'in müsteşarlığı görevini yürütmüştü. Dolayısıyla iyi bir uyumdan bahsedilebilir. Cevdet Yılmaz ise yeni kabinede eski görevi olan Kalkınma Bakanlığı’na atanmış durumda. Kendisi de DPT kökenli ve son yıllardaki hükümet performansından olumlu söz edilebilir."
"Şimşek'in kabinede olması, Babacan'ın kabinede yer almamasından kaynaklanabilecek olumsuz algılamaları sınırladı"
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise piyasa açısından, piyasa dinamiklerini bilen Mehmet Şimşek'in pozisyonunun, Ali Babacan'ın kabinede yer almamasından kaynaklanabilecek olumsuz algılamaları sınırladığını ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde iki şeye odaklanılacak ekonomi yönetimi bakımından. İlki; Merkez Bankasına faiz politikası konusunda bir baskı/yönlendirmede bulunulup bulunulmayacağı. Ayrıca Nisan 2016'da, Başkan Erdem Başçı'nın yerine getirilecek ismin de herkes tarafından pozitif karşılanan ve güven telkin eden bir isim olması çok önemli. Diğer konu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sıklıkla vurguladığı yapısal reformlara ne kadar öncelik verileceği" görüşünü paylaştı.
"Türkiye'nin uzun dönem stratejik ekonomik hedefleriyle uyumlu politikaların devamını bekliyoruz"
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğinin önemin altını çizdi. Yılmaz, Başbakan Davutoğlu'nun, yeni kabinenin yapısal reformları gerçekleştireceğine yönelik taahhüdünü hatırlattı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...