Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, basında sıkça "doktor şifrelerinin çalınarak pahalı ilaçların usulsüz yollarla reçete edilmesi" haberleri çıktığını anımsattı.
ZORUNLU E-İMZA HAYATA GEÇİRİLECEK
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) bu tür durumların yaşanmaması için 1 Ocak'da zorunlu "e-imza" uygulamasını hayata geçirmeyi planladığını aktaran Saydan, doktorların halen sadece şifre ile sisteme giriş yapılabildiğini, bunları ele geçirenlerin de kolaylıkla sahte reçete oluşturabildiğini belirtti.
"E-İMZAYI AİLE HEKİMLERİNİN YÜZDE 40'I KULLANIYOR"
Aile hekimlerinin yüzde 40'ının e-imzaya geçtiğine, devlet, üniversite ve özel hastanelerde ise henüz bunun kullanılmadığına dikkati çeken Saydan, şunları kaydetti:
"1 Ocak'ta SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi suistimallerin önüne geçecektir. Elektronik imzaya geçişle e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riski düşecek ve cihazın koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunlar azalacaktır."
HER REÇETEYİ DOKTORA SORUP TEYİT ETMEK ZOR
Şifre ile girilen reçeteler konusunda eczacıların zaman zaman sıkıntı yaşadığını kaydeden Saydan, "Eczanelerimize gelen her reçetede doktora ulaşıp 'bu reçeteyi siz mi yazdınız' diye sorma imkanımız yok. Ele geçirilmiş şifreler ile doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor ve sorumlu tutuluyor" ifadelerini kullandı.
SGK'nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-imza ile e-reçete yazılmasını zorunlu hale getirmesinin olumlu olduğunu belirten Saydan, sonrasında "akıllı sağlık kartı" uygulamasına geçilmesi gerektiğini savundu.
aa-hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...