Pasif içicilik dünyada yılda yaklaşık 100 insandan birinin ölümüne neden oluyor, bu oran 165 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla ölüme denk geliyor. Çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen kesim zira ebeveyni yanında sigara içen çocuklar bundan kaçamıyor. Pasif içicilikten kaynaklanan 600 bin ölüm vakası, sigara kullanımının neden olduğu, yılda 5.1 milyon ölüm vakasına eklenince yıllık ölüm sayısı 5.7 milyona yükseliyor.
Uzmanlar incelenen 192 ülkeden alınan en yeni verileri kapsayan 2004 istatistiklerini kullandı. İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’yle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanlarının araştırmasında 2004 itibarıyla çocukların yüzde 40’ının, sigara içmeyen erkeklerin yüzde 33’ünün, kadınların yüzde 35’inin pasif içiciliğe maruz kaldığı görüldü.
İlk uluslararası araştırma
Pasif içiciliğin etkilerine yönelik bugüne dek yürütülen ilk uluslararası araştırma, bu durumun neden olduğu ölümlerin 379 bininin koroner nedenlerden, 165 bininin alt solunum yolları enfeksiyonlarından, 36 bin 900’ünün astımdan, 21 bin 400’ünün de akciğer kanserinden olduğunu belirledi.
Bu yüzden beş yaşın altında 165 bin çocuğun her yıl alt solunum yolu enfeksiyonlarından öldüğünü, bu ölümlerin üçte ikisinin Güney Asya ve Afrika’da meydana geldiğini ortaya koyan ekip, “Bulaşıcı hastalıklar ve tütün kullanımı, bu bölgelerdeki çocuklar için öldürücü bir birleşim oluşturuyormuş gibi görünüyor” şeklinde görüş belirtti.
Yüksek gelir düzeyine sahip Avrupa ülkelerinde, yine 2004 itibarıyla pasif içicilikten ölüm oranı 71 çocuk ölümüne karşılık 35 bin 388 yetişkin ölümüne denk. Araştırılan Afrika ülkelerinde bu oranın 9 bin 514 yetişkin ölümüne karşılık 43 bin 375 çocuk ölümü olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.
192 ülkeden 17’sinde yasak var
Dünyada 1 milyar kişinin sigara içtiği sanılıyor. Araştırmanın yapıldığı 192 ülkeden sadece 17’sinde kamusal alanda sigara içmek yasak. Pasif sigara içiciliğinin zararları uzun süredir biliniyor ancak boyutları ve nasıl önlenebileceğiyle son 10 yıldır ilgileniliyor.
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...