Yİrmi yaş dişleri bazı kişilerin büyük sorunu haline geldi.Ağız içinde büyük ağrıya yol açabilen bu dişler ne zaman ve hangi durumlarda çekilmeli? Hemen hemen herkesin hayatının belli bir döneminde 20 yaş diş sorunuyla karşılaşmıştır. Hatta birçok kişi korkusundan diş hekimine bile gitmeyi elinden geldiğince uzatır. Uzmanlar, yirmilik diş çekiminin çene cerrahı tarafından yapılması gerektiğini aksi halde başka diş sorunlarının da çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Bu dişler çoğunlukla çekiliyor
20 yaş dişlerinin çürük, kist oluşumu, çevre diş etinin iltihabı, yanak ısırma, kist oluşumu gibi durumlarda çekilmesi gerektiğini belirten Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Aslan, 20 yaş dişlerinin çekilmesi gereken durumları şöyle sıraladı:
“20 yaş dişleri geride olduğundan ve pozisyonlarının durumundan dolayı genellikle zor temizlenir. Bu nedenle çok kolay çürürler. Bu dişlerin anatomik yapılarından dolayı çoğunlukla kanal tedavisi yapılamamaktadır ve çekilmektedir. 20 yaş dişlerinin eğimli konumlanması bakteri birikimine ve önündeki dişin de çürümesine neden olabilir.”
Kist oluşumuna neden olabilir
20 yaş dişleri tam olarak gömülü oldukları veya kısmen gömülü oldukları durumlarda bazı hastalarda kist oluşumuna sebep olabilir. Bu durum, muayene esnasında hekimin çekeceği panoramik röntgenle teşhis edilebilir. Gömülü yirmi yaş dişleri pozisyon itibariyle çoğu zaman alt çene sinirine yakın olur. Dolayısıyla operasyonu sırasında sinir zedelenmesi oluşabilir ve çene çok uzun bir süre uyuşuk kalabilir. Bu yüzden bu operasyonu mutlaka çene cerrahisi uzmanlarınca ve yeterli olanaklara sahip merkezlerde yapılmalıdır."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...